Den 5 december koras vinnaren av pris för framtidens Skavsta

Publicerad 29 november 2023

Flygplan på Skavsta flygplats

Sju bidrag är nominerade till finalen i arkitekttävlingen Europan 17 om hur framtidens Skavsta kan se ut. Den 5 december kl 14:30 presenteras vinnaren i en ceremoni på Stockholm Skavsta Airport.

Christian Udin

Verksamhetschef

0155-24 57 34

0790-61 02 11

 Arlandastad Group Explore Skavsta, Nyköpings kommun och Region Sörmland deltar i arkitekttävlingen Europan 17, som är en internationell stadsbyggnads- och arkitekturtävling för professionella team under 40 år. Under året har team av arkitekter och stadsplanerare tagit fram förslag på hur Skavsta kan bli ett levande och vibrerande område med över 10 000 arbetstillfällen.


Tävlingsområdet i Skavsta är centralt och stationsnära med en boulevard som knyter ihop den kommande tågstationen, Ostlänken, med flygplatsen och de framtida utvecklingsområdena. Skavstas läge och den starka infrastrukturen innebär stora möjligheter.

Vid vinnarceremonin medverkar:

  • Maria Karlsson, chef Fastighetsförädling Explore Skavsta, inleder.
  • Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande i Nyköpings kommun, talar om hur han ser på platsen.
  • Panelsamtal om tävlingen, processen och bidragen. Maria Karlsson samtalar med Tobias Ossmark, projektledare Nyköpings kommun, Charlotta Holm Klinth, planeringsarkitekt Explore Skavsta och Christian Udin, verksamhetschef samhällsplanering Region Sörmland.
  • Vinnaren presenteras och intervjuas.

Alla sju bidragen i tävlingen kan ses på nykoping.se/europan