BeeFarm utses till årets SörmX-bolag

Publicerad 29 maj 2023

Andreas Åkesson BeeFarm

Den 25 maj korades startup-bolaget Bee Farm till Årets SörmX-bolag och vinnare bland de elva bolag och företagsidéer som deltagit i årets omgång av SörmX, Sörmlands utvecklingsprogram för nya innovativa företag. SörmX är en test- och utvecklingsarena för startups och affärsidéer i tidiga faser, som också hjälper företagen att förbereda sig för mötet med investerare som kan hjälpa dem att ta sina företag till nästa nivå.

Emma Hanson

Strateg

Näringsliv och arbetsmarknad

0155-24 50 00

0722-55 48 79

Motiveringen till att BeeFarm utsågs till Årets SörmXföretag 2023 är följande:
─Vi i juryn anser att denna idé har stor potential, går att skala samt är innovativ. Men viktigast för oss är att den har störst impact på globala hållbarhetsutmaningar.
Juryn blev meddragen av entreprenörens passion och vi vet att det här beslutet kommer det att surras om länge.

Genom att BeeFarm samlar in data på hur pollineringen ökar tack vare att bikuporna finns intill fälten, kan de företag som finansierar verksamheten se och redovisa i konkreta siffror, hur de genom dessa hållbarhetsinsatser medverkar till att uppnå FN:s globala mål kring ekosystem och biologisk mångfald.

Vinsten Årets SörmX-bolag består av en gratisplats i Create Business Incubator, värd 100 000 kr.

Emma Hanson, strateg inom Hållbar regional utveckling i Region Sörmland, en av jurymedlemmarna. Emma berättar: Det är alltid väldigt svårt att välja en vinnare bland de deltagande bolagen. I år var det extra besvärligt, eftersom vi hade så många bolag med riktigt bra och skalbara affärsidéer, som på olika sätt bidrar till ökad hållbarhet och en bättre värld.

─Det är fantastiskt kul att få gratulera Ludvig Karlsson och Andreas Åkesson med företaget BeeFarm till deras spännande, innovativa och hållbara affärsidé och till vinsten som Årets SörmX-bolag 2023, säger Emma Hanson.

Om BeeFarm

BeeFarm erbjuder en tjänst där företag betalar för att biodlares kupor med honungsbin placeras ut kring lantbrukares blommande rapsfält. Binas insamling av nektar från fälten bidrar till att öka pollineringen, vilket ökar den biologiska mångfalden och ger en större skörd. På så sätt blir lantbruken mera lönsamma, så de även kan odla grödor som tryggar Sveriges framtida livsmedelsförsörjning.

Utvecklingsprogrammet SörmX

Programmet drivs av företagsinkubatorn Create, tillsammans med Almi Stockholm-Sörmland, Katec, m fl innovationsaktörer i Sörmland. Programmet syftar till att hjälpa startup-företag att komma igång och utveckla sina innovativa och hållbara affärsidéer genom utbildning, nätverkande och coachning. Företagen får hjälp att förstå sin marknad och sina kunder, skapa bra team, pitcha sin idé för kunder och finansiärer, hitta sin hållbarhetsprofil och skydda sina tillgångar. Man ingår här i ett nätverk med andra företagsamma människor och ett program där idé och drivkraft mixas med rätt kunskap, kompetens och kapital.

I år var första gången som SörmX hade lika många bolag som ägdes eller leddes av kvinnor, som av män. Tidigare har männen varit dominerande som ägare av de deltagande bolagen. SörmX finansieras av Region Sörmland, kommunerna Eskilstuna, Nyköping och Strängnäs, Sörmlands sparbank och Sparbanken Rekarne.

Om juryn

Juryn som korade vinnaren bestod av

  • Marie Gillstam - Katec,
  • Emma Hanson - Region Sörmland,
  • Madélaine Pilstrand - Create,
  • Peter Stany - MDU Idélab,
  • Thomas Orrung - Almi
  • och Maria Wejås - Sörmlands sparbank.