Kraftsamla Sörmland - ett projekt för att förverkliga Sörmlands territoriella strategi

Två personer i skyddskläder framför små plantor i växthus.

Sörmland är i behov av förbättrad innovation- och omställningskapacitet för att kunna hantera och påskynda hållbar omställning. Syftet med projektet är att implementera Region Sörmlands territoriella strategi genom att förbättra innovations- och omställningskapaciteten hos Sörmlands offentliga, företagsfrämjande och innovationsstödjande aktörer.

Region Sörmland vill genom den territoriella strategin rikta medel till insatser som höjer

  • kompetensen om omställningsarbete, exempelvis att ställa om från fossila bränslen till förnybar energi,
  • kompetensen om missionsorienterat arbetssätt, exempelvis att förändra hela produktions- eller kompetensförsörjningssystem
  • förmågan att söka och driva utvecklingsprojekt.

För att lyckas med det har Region Sörmland startat projektet Kraftsamla Sörmland. Projektet medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Projektets mål

Det långsiktiga målet med projektet är att Region Sörmland tillsammans med aktörer som främjar företag och innovation i Sörmland ska utveckla sina förmågor att ställa om och förnya sig. Det uppnås genom att Sörmlands aktörer får bättre förmåga att söka projektmedel och driva projekt som bidrar till hållbar omställning och ökad innovation. Dessutom ska samverkan stärkas både inom den offentliga sektorn och mellan offentlig sektor, näringsliv och akademi.

Projektmål

Projektmål

Den 31 mars 2026 har projektet genomfört en kartläggning och behovsanalys för att identifiera och skapa rätt typ av samarbetsplattformar och mötesplatser som är ändamålsenliga för projektets målgrupper. Kartläggningen ska resultera i en behovsbild som ligger till grund för att utveckla både fysiska och digitala mötesplatser för samverkan.

Den 31 oktober 2026 har projektet skapat en eller flera digitala samarbetsplattformar som möjliggör interaktion och samverkan mellan offentliga aktörer, företagsfrämjande aktörer och akademi. Plattformarna ska underlätta kunskapsutbyte och samarbeten, samt fungera som kommunikationskanaler för projektets målgrupper.

Den 31 december 2027 har projektet etablerat eller vidareutvecklat fysiska och digitala mötesplatser och innovationshubbar för samverkan och erfarenhetsutbyte mellan offentliga aktörer, företagsfrämjande aktörer och akademi. Dessa mötesplatser ska främja ökad samverkan och innovationskapacitet.

Den 31 december 2027 har projektet stärkt samverkan mellan regioner inom östra Mellansverige för att öka kunskapsutbyte och samarbete kring gemensamma utvecklingsprojekt och innovationssatsningar.

Den 31 december 2027 har projektet stärkt samverkan med andra svenska och europeiska regioner (än östra Mellansverige) för att öka kunskapsutbyte och samarbete kring gemensamma utvecklingsprojekt och innovationssatsningar.

Den 31 mars 2026 har projektet genomfört en kartläggning och analys av målgruppernas behov av utbildning och kompetensutveckling för att främja omställning och innovation. Detta ska resultera i en behovsbild för att forma rätt utbildningsinsatser för de olika aktörerna.

Den 31 december 2027 har projektet genomfört kunskapshöjande insatser som fokuserar på områden som klimatanpassning, digitalisering och AI, för att stärka målgruppernas förmåga att driva omställning och innovation. Insatserna ska rikta sig till offentliga organisationer och företagsfrämjande aktörer.

Den 31 december 2027 har projektet levererat kunskapshöjande insatser som stärker målgruppernas kunskap om att söka medel och driva utvecklingsprojekt. Detta syftar till att mobilisera aktörer att initiera och genomföra utvecklingsprojekt inom området för hållbar omställning och innovation.

Den 31 december 2027 har projektet genomfört insatser för att öka målgruppernas kunskap om arbetssätt och metoder för samverkan, innovation och hållbar omställning. Fokus ligger på att förbättra digitala arbetssätt och andra metoder för effektiv samverkan.

Den 31 mars 2026 har projektet genomfört en omvärldsbevakning för att identifiera goda exempel och bästa praxis inom kapacitetsbyggande och projektutveckling. Syftet är att samla erfarenheter som kan stärka aktörernas förmåga att söka och driva utvecklingsprojekt.

Den 31 december 2027 har projektet implementerat en samordnad projektportfölj och en strategisk finansieringsplan för att effektivt styra och följa upp projekt som finansieras externt. Detta ska säkerställa att projekt är behovsdrivna och kopplade till regionala utvecklingsstrategier.

Den 31 december 2027 har projektet stärkt den tvärfunktionella samverkan inom Region Sörmland genom kompetensutveckling och etablering av samverkansgrupper. Detta syftar till att öka kapaciteten för att söka och driva externfinansierade utvecklingsprojekt och stärka omställnings- och innovationskraften.

Tidplan

Projektet pågår från april 2025 till mars 2028.

Samverkan

Verksamhetsområdet Hållbar regional utveckling inom Region Sörmland driver projektet. Samverkan med Sörmlands kommuner, företagsfrämjande aktörer och lärosäten är en viktig del för att lyckas med projektet. Det är även viktigt att stärka befintliga, och etablera nya, tvärsektoriella samverkansytor. Det gäller såväl inom Sörmland om inom östra Mellansverige och med andra svenska och europeiska regioner.

Uppdaterad 16 april 2025