Hälsoinformatörer – Goda vanor för ett friskare liv
Mellan 2019-2024 samverkade Region Sörmland med regionens kommuner för att sprida information om hur man kan öka kunskapen om goda levnadsvanor. Vi använde oss av lokalt rekryterade personer i alla åldrar och med olika språkkunskaper som vi utbildar till hälsoinformatörer. De kunde, tack vare sin goda lokala anknytning, nå människor på ett relevant och effektivt sätt.
Syfte och mål
Region Sörmland har tecknat varsitt samverkansavtal med Eskilstuna respektive Flens kommun, och kontakter har tagits med ytterligare tre kommuner i Sörmland. Kommunerna har hälsoinformatörer som pratar runt 10 olika språk och är aktiva inom sitt upptagningsområde. Hälsoinformatörerna är uppdragstagare och tar uppdrag när det passar dem.
Det övergripande syftet med Hälsoinformatörerna är att minska ojämlikheter i hälsa, genom att med nya arbetssätt nå större grupper av medborgare. Hälsoinformatörerna är själva kärnan i arbetssättet. Deras uppgift är att informera på olika språk i lokala nätverk som till exempel idrottsföreningar, kyrkor, moskéer, kvinnoföreningar och kulturföreningar samt på offentliga platser. De når invånare där de lever och verkar.
Sättet vi lever på har stor betydelse för våra folksjukdomar inklusive risken att drabbas av cancer. Tobak-, alkohol-, kost- och solvanor samt fysisk aktivitet och kroppsvikt, är alla faktorer som påverkar hälsan. Genom hälsosamma levnadsvanor samt deltagande i program för screening och vaccination mot HPV, kan minst en tredjedel av all cancer förebyggas.
Region Sörmland har jobbat sedan 2019 med arbetssättet Goda vanor för ett friskare liv, ett samarbete med kommuner samt andra samhällsaktörer som föreningar och organisationer. Arbetssättet är baserat på information kring cancerprevention från europeiska kodexen mot cancer (cancer-code-europe.iarc.fr).
Alternativa aktiviteter
Arbetet med Hälsoinformatörerna kan med fördel anpassas till specifika uppdrag som inte faller inom ramen för cancerpreventionen. Vid sådana tillfällen genomgår de en temautbildning inom ämnet. Under våren 2023 hade våra Hälsoinformatörer i uppdrag att sprida information om en grundvaccinationskampanj för att få fler vuxna att vaccinera sig mot smittsamma sjukdomar. Hälsoinformatörerna har även under hösten 2024 hjälpt till att sprida information om en pågående vaccinationskampanj mot HPV-virus (1177.se).
Fördelar med att ha lokala hälsoinformatörer
- De bor i och känner området väl.
- De kan informera på sitt eget språk i närmiljö och föreningar.
- Hälsoinformatörerna, både kvinnor och män, är i åldrarna 17 – 80 år.
- De når fram med information och skapar dialog där det annars kan vara svårt att skapa kontakt.
- Hälsoinformatörernas lokala tillhörighet, information på modersmål och kulturkännedom är avgörande för trovärdighet.
Framtiden för hälsoinformatörerna och arbetsmetoden
Uppdraget i sin nuvarande form avslutas från och med årsskiftet hos enheten för Välfärd och Folkhälsa. Samordnaren Rodrigo Saenz Munoz sammanställer nu erfarenheterna och tar fram förslag över hur uppdraget kan implementeras vidare inom andra väsentliga områden. Dessa förslag kommer att tas vidare till ledningen på Hållbar Regional Utveckling med en önskan att uppdraget tas över av andra centrala delar inom regionen. Hälsoinformatörerna som uppdrag har varit eftertraktade av flera verksamheter såväl externa som interna.
Arbetsmetoden är också något som flera aktörer testar sig fram på. Detta innebär att samverkan mellan andra aktörer och Region Sörmland kan eventuellt vara möjlig. Kontakta gärna oss för mer information kring ett eventuellt samarbete.