Öka kunskap om innebörden av samtyckeslagen

Två händer som bildar ett hjärta mot solen.

Samtyckeslagen finns för att sex ska vara tryggt för alla. Idag är dock förståelsen för samtycke låg, speciellt bland unga. Det påverkar deras psykiska och fysiska mående. Region Sörmland jobbar tillsammans med länsstyrelsen i Sörmland, Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten för att öka kunskapen.

Hanna C Bergström

Strateg

0721-43 86 93

Unga vill prata om detta i skolan

Hur vill ni få information om samtyckeslagen? Frågade vi ungdomar i Sörmland.  Svaren är rörande överens: Eleverna vill få information i skolan eller i andra miljöer där man är trygg som till exempel fritids-/ungdomsgårdar eller i föreningar. De vill prata om det i grupp, där de vill att det ska utgå från riktiga situationer där man själv får ta ställning. 

Om projektet

Om projektet

Fler unga tar skada av sex. Det ser vi på till exempel våra ungdomsmottagningar, och det ser även Åklagarmyndigheten och Polismyndigheten – som möter många ungdomar som begår sexualbrott utan att veta om det.

Tillsammans har vi identifierat att ungdomar inte känner till sina rättigheter eller skyldigheter. Därför har vi också tillsammans en målbild om att ändra på det, och öka kunskapen om det som kallas för samtyckeslagen.

Projekt för att öka kunskapen sedan 2023

Under 2023 påbörjade vi ett samverkansprojekt enligt ovan. I projektet har vi genomfört kvalitativa och kvantitativa undersökningar med ungdomar, föräldrar och skolpersonal för att ta reda på nuläge och utforma kunskapshöjande insatser.

Målgrupper

  • Barn och unga, 
  • vårdnadshavare,
  • berörda yrkesverksamma som möter barn och unga.

Tidplan

Arbetet pågår under 2023 och 2024.

Samverkanspartner

Åklagarmyndigheten, Polismyndigheten, Länsstyrelsen i Södermanland, kommuner och skolor, samt andra verksamheter inom Region Sörmland som möter ungdomar.

Målgruppsanalys ungdomar 15-19 år 

Vi har gjort både en kvantitativ och kvalitativ målgruppsanalys med ungdomar mellan 15-19 år i Sörmland.

Resultaten visar att bland annat:

  • Att många känner till begreppet samtyckeslagen, men inte vad den innebär.
  • Att eleverna önskar prata om detta i skolan och de tycker att materialet som finns idag om samtyckeslagen inte är tillräckligt.

Den kvantitativa delen genomfördes via en enkät som kunde besvaras av ungdomar på gymnasieskolor, ungdomsmottagningar, fritidsgårdar och idrottsföreningar. Resultatet går att ta del av i Enkätundersökning ungdomars kunskap om samtyckeslagen

I den kvalitativa delen har vi både befunnit oss på  Duveholmsgymnasiet och Katrineholms Tekniska College, båda i Katrineholm för att samtala med ungdomar, göra utprovningar av material och fånga upp synpunkter på hur information kan spridas till ungdomarna.

Länsstyrelsen i Sörmland har även haft flera fokusgrupper, där ungdomar har ingått för utprovning av det material vi har arbetat fram. De har bland annat tittat på förståelse, språk, ämnen och frågeställningar.

Utprovningarna har visat:

  • Ungdomarna är positiva till utformningen
  • Målgrupperna har haft synpunkter på språket i novellerna, som har justerats
  • Målgrupperna är tycker diskussionsfrågorna är bra och uttryckte återigen att man vill ta del av detta i skolan.

Samverkan med LBS gymnasiet i Nyköping

Som en del i målgruppsanalysen fick elever i årskurs tre på LBS gymnasiet i Nyköping själva fick ta fram material, utifrån hur de ville få information om samtyckeslagen.

Arbetet har visat:

  • Att målgruppen vill få exempel utifrån situationer man kan känna igen sig i, och att situationerna ska mynna ut i ett val som individen ska göra – där etik och moral prövas för att få igång en diskussion.
  • Att materialet ska vara lätt att relatera till och att det behöver synliggöra olika perspektiv av en händelse.
  • Att man gärna vill ha detta i berättelseform.

Utformning

Utifrån målgruppsanalyserna har vi valt att arbeta vidare med att ta fram berättelser, både i tryckt form och som ljudbok. Berättelserna utgår från två olika perspektiv av en och samma händelse. Därav titeln ”Två sidor av sex”.

”Två sidor av sex” är en novellsamling som skildrar olika typer av situationer där samtycke alltid behövs, men inte alltid finns. Med novellerna vill vi väcka frågan om samtycke och vad det innebär. Till varje berättelse finns tillhörande diskussionsfrågor och en faktadel om vad lagen säger.

Pilot på Järvenskolan i Katrineholm

På Järvenskolan i Katrineholm genomfördes tester av det framtagna materialet i ett par åk 9 klasser. Vi stämde även av lärarhandledningen med personal på skolan, mentorer och elevhälsopersonal. 

Två sidor av sex

 Nu kan du välja att läsa boken digitalt, få den uppspelad för dig i podd-format eller själv beställa exemplar för att läsa fysiskt. Allt material inklusive frakt är kostnadsfritt. Du kan även själv skriva ut en poster med information om boken och en QR-kod direkt till den inspelade versionen.  En lärarhandledning ingår när du gör en beställning. 

Endast verksamheter i Sörmland kan beställa materialet utan kostnad. Hör din verksamhet till ett annat län kan du få ett läsexemplar utan kostnad och klassuppsättningar mot en avgift. Kontakta  Hanna Bergström för mer information. 

 

Vill du läsa mer om samtyckeslagen, kan du göra det på regeringens hemsida
Annan bra information om samtycke, sexualitet och hur man kan prata om det i skolan finns på bland annat:

Beställningsformulär för boken "Två sidor av sex"

Beställningsformulär för boken "Två sidor av sex"

Beställningsformulär för boken "Två sidor av sex"

Uppdaterad 15 november 2024