Projektet Elsmarta östra Mellansverige

Projektet Elsmarta östra Mellansverige (ÖMS) syftar till att stärka den regionala förmågan att möta de utmaningar som kommer av ett energisystem under förändring. På den här sidan kan du läsa om projektet och ta del av webbinarier som genomförs inom ramar för det.
Syfte och mål
Kapaciteten i elnäten begränsar tillväxt och bostadsbyggande. Samverkan och tidig dialog mellan nätägare, näringslivsutvecklare och samhällsplanerare i kommuner och regioner är viktigt för en strategisk utveckling av elnät i hela östra Mellansverige.
Projektet hanterar utmaningar genom att bidra till att:
- Utveckla en samordnad och effektiv planering för att bygga ut elnätsinfrastruktur.
- Öka produktionen av fossilfri energi.
- Öka kunskapen om åtgärder som bidrar till en mer flexibel och effektiv energianvändning.
För att uppnå projektmålen är arbetet uppdelat i tre arbetspaket:
- Samverkan och stöd för en strategisk elnätsutveckling, vilket handlar om att etablera och utveckla nya och befintliga regionala, och vid behov även lokala samverkansarenor. Där regioner, kommuner, myndigheter och elnätsbolag kan mötas för att gemensamt arbeta för en strategisk elnätsutveckling.
- Lokal och hållbar energiförsörjning, vilket handlar om att stötta kommuner i deras arbete med att öka lokal produktion av fossilfri el. Det kan till exempel vara en övergripande strategisk energiplanering men även utveckling av exempelvis sol- och vindbruksplaner. Dessutom kommer frågor kopplade till elproduktion i kraftvärme att beröras.
- Flexibelt nyttjande av energisystemet, som handlar om att hjälpa offentliga aktörer med energieffektivisering och arbeta med effektoptimering och smart styrning.
Samverkan
Projektet Elsmarta ÖMS är ett samverkansprojekt mellan Region Sörmland, Energikontoret i Mälardalen, Region Östergötland, Länsstyrelsen i Östergötland samt Region Örebro län. Energikontoret i Mälardalen är verksamma i Södermanlands, Västmanlands och Uppsala län.
Tidplan
Projektet pågår från 2023 till 2025 och är medfinansierat av den Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Webbinarieserie om energiomställning
Inom ramar för projektet genomförs bland annat en serie webbinarier som syftar till att öka kunskapen om energisystemet i förändring hos offentliga aktörer i ÖMS. Webbinarierna sker månadsvis med start i maj 2024 och kommer att successivt läggas upp på denna webbsida.
Webbinarium 1 – Energiomställning, energiplanering och nätutvecklingsplaner – del 1
Kjerstin Ludvig och Julia Rehnström på företaget Profu föreläser om ämnet energiomställning och omvärldsspanar.
Webbinarium 1 – Energiomställning, energiplanering och nätutvecklingsplaner – del 2
Julia Rehnström och Kjerstin Ludvig från Profu föreläser om energiplaner och energiplanering. Isabella Agerhäll från Energikontoret i Mälardalen föreläser om nätutvecklingsplaner. Dessutom berättar Eon om nätutvecklingsplaner ur lokalnätsägarens perspektiv.
Webbinarium 2 - Flexmarknader och villkorade avtal
Johan Lenner på Energikontoret Region Östergötland, Ivan Barck och Isabella Agerhäll på Energikontoret i Mälardalen föreläser om begrepp, regelverk, ansvar och roller kopplade till flexibilitet i elsystemet.
Webbinarium 3 - Fjärrvärmens nytta för elsystemet
Johan Lenner på Energikontoret Region Östergötland och Oscar Dellham på Energikontoret i Mälardalen föreläser om fjärrvärmens nytta för energisystemet och om hur kommunen kan hjälpa till att värna fjärrvärmen.
Energitinget 2024 - En konferens om hållbar energiomställning
Den 9 november 2024 arrangerades konferensen Energitinget, med fokus på fossilfria transporter, energieffektivitet, energilagring och flexibel användning.
Webbinarium 4 - Energigemenskaper
Rasmus Luthander från Energikontoret i Mälardalen föreläser om energigemenskaper, det vill säga sammanslutningar av aktörer som producerar, lagrar och konsumerar sin egen energi utan vinstsyfte.
Webbinarium 5 - Energiberedskap och ö-drift
Region Örebro län håller i webbinariet som handlar om energiberedskap och ö-drift. Föreläsare är Sara Skärhem från RISE, Zandra Camber och Anna Eriksson från Energimyndigheten, samt Aisan Rasouli från Svenska Kraftnät.
Webbinarium 6 - Energiffektivisering inom fastighetsbranschen
Jonas Tannerstad, chef inom el och automation på ÖBO, föreläser om Örebrobostäders framgångsrika arbete med energieffektivisering, projektet "Smart stad" och om hur innovation och energieffektivisering går hand i hand.
Kunskapsunderlag från projektet
Inom ramen för projektet tas olika kunskapsunderlag fram.
Broschyr om fjärrvärmens roll i energisystemet
Stora delar av samhället och industrin behöver ställas om för att möta den pågående klimatkrisen. På kort tid är det nödvändigt att samhället går från ett tungt fossilberoende till ett fossilfritt samhälle. Ett energislag kan inte bära den omställningen, det krävs en mix. Fjärrvärmen är en viktig spelare i omställningen. Broschyren beskriver vilka vinster kommunen kan få av att låta fjärrvärmen ta mer plats i sin energimix.
Fjärrvärmen - en viktig spelare i framtidens energisystem | Region Örebro län
Rapport om kunskapsläget kring energigemenskaper
En rapport som beskriver kunskaper om energigemenskaper har tagits fram av Energikontoret Östergötland. Energigemenskaper är sammanslutningar av aktörer som utan vinstsyfte producerar och lagrar samt konsumerar egen producerad energi. EU lyfter energigemenskaper som en viktig del av omställningen av energisystem men som ännu inte har slagit igenom i Sverige. Energigemenskaper kan ske genom både fysisk och virtuell sammankoppling, vilket ger olika för- och nackdelar. I rapporten presenteras också ett nätägarperspektiv på energigemenskaper.
Energigemenskaper | Energikontoret
Stöd för kommuner i arbete med remissvar på nätutvecklingsplaner
Energikontoret i Mälardalen har i samband med första samrådet kring nätutvecklingsplaner hösten 2024 tagit fram ett PM och en lathund för kommuner som ska komma med remissvar på nätutvecklingsplaner.
PM med stöd för kommuner i deras arbete med remissvar på nätutvecklingsplaner
Lathund för stöd med remissvar på nätutvecklingsplaner.