Inkluderande innovation - bättre folkhälsa genom deltagarinflytande

Trots goda intentioner, lagstiftning, styrdokument och en mängd utredningar och reformer så hamnar marginaliserade människor och grupper fortfarande mellan stolarna i välfärdssystemet, särskilt de med socioekonomisk utsatthet. På den här sidan kan du läsa om ett projekt som vänder på perspektiven genom att involvera människor i socioekonomisk utsatthet och deras kunskap för att belysa nya områden för utveckling.

Sara Mörner

Strateg

073-576 92 68

Projektet syftar till att vända på perspektiven genom att anlita människor i socioekonomisk utsatthet som experter på sina behov och skapa forum där de kan möta andra aktörer och dela sina erfarenheter. Genom att involvera dessa experter och koppla samman deras kunskap med andra aktörers inom folkhälsosystemet, kan vi belysa nya områden för innovation och utveckling .

”Om det enda verktyg du har är en hammare, tenderar du att se varje problem som en spik"  Abraham Maslow 

Projektets mål

  1. Genomföra en systemanalys av folkhälsosystemet som utgår från socioekonomiskt utsatta grupper. Samt analysera systemets inbyggda hinder och utmaningar för en jämlik hälsa. Analysen fokuserar särskilt på omställning till hälsofrämjande och förbyggande insatser framför behandling och omvårdnad.  Analysen ska identifiera prioriterade fokusområden och nya konstellationer för samverkan samt konkreta insatser som kan utvecklas och prövas i efterföljande genomförandeprojekt.

  2. Pröva hur målgruppens egenmakt, agens och upplevelse av kompetens kan stärkas genom deltagande i utvecklingsarbete och hur deltagarinflytande kan vara ett viktigt element i framtida lösningar.

  3. Pröva hur en metod för dialog där målgruppen har en expertroll kan användas för att generera kunskap i regionalt utvecklingsarbete och tas vidare i kommande projekt.

Tidplan

Projektet pågår mellan från 15 januari till 15 september 2025. 

Samverkan

Projektpartners är Region Sörmland, Riksföreningen Sveriges Stadsmissioner och Sörmlands Stadsmission.

  • Region Sörmland är projektägare och projektkoordinator för projektet.
  • Sveriges Stadsmissioner och Sörmlands Stadsmission är projektpartners och ingår i projektgruppen.
  • Region Sörmlad har huvudansvar för projektledning i genomförandefas.
  • Stadsmissionen har huvudansvaret att identifiera och mobilisera personer ur målgruppen.

Läs mer

Läs mer om utlysningen och andra projekt som fått beviljat anslag från Vinnova.  

Uppdaterad 3 februari 2025