Europeiska mobilitetsveckan i Sörmland

Buss i stadsmiljö.

Europeiska mobilitetsveckan, ett europeiskt initiativ för att underlätta och uppmuntra till hållbara resor, genomförs årligen under vecka 38 i Sörmland. På den här sidan kan du läsa lite mer om initiativet.

Johanna A Lindell

Projektledare

0767-69 30 62

Den 16 till 22 september 2023 pågick den Europeiska mobilitetsveckan runt om i Sörmland. Region Sörmland var med och arrangerade olika aktiviteter, tävlingar och föreläsningar under temat Spara energi – variera dina resor. Veckan avslutades med en bilfri dag. 

Syftet med mobilitetsveckan är att göra det möjligt för fler i Sörmland att resa kollektivt, cykla, gå eller på andra sätt resa hållbart. Hållbart resande bidrar inte bara till en bättre miljö och ett bättre klimat, utan är även en förutsättning för ökad hälsa, jämlikhet och välmående hos människor i Sörmland. Mobilitetsveckan belyser vikten av att resa hållbart och uppmuntrar människor till att ställa om sina resvanor.

Den europeiska mobilitetsveckan inträffar varje år mellan den 16-22 september och avslutas med den europeiska bilfria dagen den 22 september. Region Sörmland har varit med och anordnat mobilitetsveckan i Sörmland sedan 2020.

2023 arrangerade Region Sörmland mobilitetsveckan tillsammans med länets kommuner och flera andra föreningar och företag, bland annat Energikontoret, Studiefrämjandet, Röda Korset och NTF Sörmland. Region Sörmland har tillsammans med kommunerna varit drivande i arbetet.

Veckan har bestått av flera olika aktiviteter, tävlingar, föreläsningar och annat. Arrangörerna har haft digitala aktiviteter som webbinarier, fototävlingar och informationskampanjer, samt fysiska aktiviteter som tipsrundor, frågestunder och prova på-tillfällen för cyklar och cykelhjälmar.

Du kan läsa mer om den europeiska mobilitetsveckan på Europeiska kommissionens webbplats för mobilitetsveckan (på engelska)

Information om mobilitetsveckan 2024 kommer att publiceras på denna sida under sommaren.

Uppdaterad 10 april 2024