Cykelstrategi för Sörmland
Publicerad 4 maj 2022
Den regionala cykelstrategin för Sörmland ska främja och öka cyklingen i Sörmland. Att arbeta med cykling bidrar till minskad klimatpåverkan, förbättrad trafiksäkerhet, minskat buller och lokala utsläpp, förbättrad tillgänglighet i städer och förbättrade hälsoeffekter.
Cykelstrategins övergripande mål är att fler ska cykla för ett mer hållbart Sörmland. En ökad aktiv mobilitet för människorna i Sörmland bidrar till att uppnå regionens ekonomiska, sociala samt hälso- och miljömål.
Den regionala cykelstrategin för Sörmland är ett samlat dokument som innehåller mål, strategier och åtgärder för cyklingens utveckling i Sörmland, samt en genomförandeplan och uppföljningsplan för strategin. Strategin ska fungera som ett stöd och en vägledning i Region Sörmlands och samtliga av länets kommuners arbete med cykelfrågor. Den visar den bredd av insatser som behövs för att främja ökat cykling i länet, allt från utbildningsinsatser och beteendekampanjer till infrastrukturinvesteringar och underhåll. Strategin används också för att kunna prioritera mellan olika insatser, som till exempel vid utbyggnad av cykelvägnät, så att nyttan faller där den främst behövs. I genomförandet av länsplanen för regional transportinfrastruktur har cykelstrategin en styrande och rådgivande funktion för prioriteringar av cykelvägsinvesteringar.
På denna sida kan du ta del av Sörmlands cykelstrategi i sin helhet, samt en första uppföljning av strategin, det regionala cykelbokslutet.
Fördelar med att cykla
Cykling är ett effektivt färdmedel och bidrar till en ökad folkhälsa. Daglig fysisk aktivitet sänker risken för insjuknande i hjärtkärlsjukdomar, typ 2-diabetes och vissa cancerformer samt förtida död. När vi lever ett allt mer stillasittande liv blir möjligheter till aktiv transport, att kunna gå och cykla, alltmer viktigare. Cykling är också viktig del i samhällsutvecklingen för att skapa ett yteffektivt, transporteffektivt och hållbart samhälle.