Sök medel till förstudier för att genomföra Sörmlands regionala utvecklingsstrategi

Sörmlands kommuner, Region Sörmland eller länsstyrelse kan vara med och bidra till ett hållbart Sörmland. Offentliga aktörer i Sörmland som är intresserade av att bidra till jämlika livsvillkor, goda boende- och livsmiljöer, kompetensförsörjning, näringsliv, hållbar omställning eller fysisk och digital tillgänglighet och mobilitet kan söka medel för att starta förstudier. På den här sidan finns information för dig som söker stödet.
Syfte med stödet
Den regionala utvecklingspolitiken ska bidra i omställningen till ett hållbart samhälle. Målen i Agenda 2030 är utgångspunkten i arbetet. Det regionala utvecklingsarbetet handlar om att ta tillvara och utveckla potentialen utifrån platsens olika förutsättningar. Regional utveckling berör frågor som näringsliv, regional planering, kompetensförsörjning och hållbara transporter.
Regional utveckling sker på tvären över olika frågor och politikområden. Det innebär att flera aktörer, inom flera olika områden och nivåer, lokalt, regionalt, nationellt och internationellt, samverkar för att nå hållbar utveckling.
Under perioden 2024 till 2026 gör Region Sörmland, i rollen som regionalt utvecklingsansvarig aktör i Sörmland, en mindre översyn av den regionala utvecklingsstrategin. Syfte är att aktualisera strategin men även att skapa mer kraft och samverkan med offentliga aktörer. Den här utlysningen är ett led i detta arbete.
För att öka kompetensen och kapaciteten att möta samhällsutmaningar enligt den regionala utvecklingsstrategin kan offentliga aktörer ansöka om att genomföra förstudier. En förstudie ska ta fram viktiga samarbetspartners, arbetsmetoder och skapa planer eller strategier för att nå målet i Sörmlands regionala utvecklingsstrategi. Målet är ett jämställt och jämlikt samhälle där alla lever ett gott liv med god hälsa utan orättfärdiga skillnader.
Förstudierna ska leda till bättre förutsättningar att genomföra Sörmlands regionala utvecklingsstrategi. De ska även resultera i en plan för att genomföra en eller flera av strategins prioriterade inriktningar. De prioriterade inriktningarna är:
- Jämlika livsvillkor och god hälsa för alla, med särskilt fokus på barn och unga
- Boende- och livsmiljöer för jämlika möjligheter till arbete, välbefinnande och välfärd
- Hållbar fysisk och digital tillgänglighet och mobilitet
- Livslångt lärande för tryggad kompetensförsörjning
- Ett dynamiskt och växande näringsliv som bidrar till hållbar omställning
Förstudien kan även handla om att stärka den sökandes kapacitet och kunskap för att söka medel för utvecklingsprojekt från EU:s fonder och program.
Vem kan söka stödet
De som kan söka medel är Sörmlands kommuner, Region Sörmland och Länsstyrelsen i Södermanlands län. Region Sörmland beviljar medel till en aktör per förstudie.
Så mycket kan ni få i stöd
Ni kan få en fast summa på 125 000 kronor. Förstudierna finansieras av statliga regionala utvecklingsmedel, anslag 1:1 Regionala utvecklingsåtgärder inom Utgiftsområde 19 Regional utveckling.
Vad pengarna kan användas till
Pengarna ska användas till att göra en förstudie. Det kan handla om att stärka kompetens, öka kapacitet eller stärka framtida samarbeten för att kunna söka medel till utvecklingsprojekt från EU:s fonder. Insatserna kan variera utifrån förstudiens inriktning och behov.
Förstudier pågår i vanliga fall under högst ett år, i syfte att undersöka förutsättningarna för att senare kunna driva ett utvecklingprojekt. Förstudier sker med en mindre budget än vad utvecklingsprojekt har.
Ni kan enbart få pengar för kostnader ni haft under förstudien. Förstudien kan tidigast starta det datum som ansökan elektroniskt kommer in till Region Sörmland, och som längst till 31 oktober 2025. Ni kan inte få ersättning för kostnader ni haft innan förstudiens start.
Förstudien ska resultera i att en plan tas fram för hur ni som aktör planerar att bidra till att genomföra den regionala utvecklingsstrategin. Det kan vara en övergripande plan eller en plan inom någon av de prioriterade inriktningarna. Övergripande planer kommer att prioriteras.
Ansökan och utbetalning
Nästa utlysningsperiod beräknas öppna under våren 2026. Ansökan sker då via Tillväxtverkets e-tjänst Min ansökan (minansokan.se). Om ansökan inte godkänns får sökande stå för eventuella kostnader.
Om er förstudie beviljas stöd kommer ni i samband med rapportering av era genomförda insatser att få ert stöd utbetalt. En förutsättning för att ni ska få pengar är att ni följer reglerna för stödet. Om reglerna för stödet inte följs kan Region Sörmland upphäva beslutet helt eller delvis. Då kan ni bli skyldig att betala tillbaka stödet.
Skicka in er ansökan i god tid. Om er ansökan kommer in efter sista ansökningsdag kommer vi att avvisa den.
Om det kommer in flera ansökningar från samma sökande kommer den förstudie som möter utlysningens kriterier och har bredast förankring inom sin organisation att prioriteras.
Ansökningar som har kommit in till Region Sörmland är allmänna handlingar. Det betyder att Region Sörmland måste lämna ut er ansökan om någon begär ut den. Innan handlingen lämnas ut görs alltid en sekretessprövning.
Villkor för finansieringen
När ni skickat in er ansökan bedömer Region Sörmland först om den är komplett och uppfyller kraven i förordningar och lagar, samt om ni har operativ, ekonomisk och administrativ förmåga att genomföra förstudien.
Region Sörmland bedömer om er ansökan uppfyller kraven i utlysningen och villkoren för stödet. Vi bedömer även ansökan utifrån om inriktningen passar in i aktuellt program och aktuell utlysningstext. I ansökan ska det finnas en tydligt beskrivning av de insatser och aktiviteter som ni planerar att genomföra och hur de bidrar till utlysningens specifika inriktning och mål.
De sökanden som beviljas förstudiemedel kommer att få dela med sig av sina erfarenheter till de andra som har beviljats förstudiemedel. Vid slutleverans avrapporteras samtliga förstudier för hela målgruppen genom dels en rapport, dels en presentation.
Medfinansiering
Det krävs 50 procent medfinansiering av förstudien. Medfinansiering kan ske i form av egen arbetstid.
Kontakt
Kontakta Alina Treijner, strateg, på alina.treijner@regionsormland.se vid eventuella frågor om finansieringen.