Den 1 oktober gick startskottet för översynen av regionala utvecklingsstrategin tillsammans med regionen och politiker

Publicerad 1 oktober 2024

barn med såpbubblor

Den 1 oktober samlas Region Sörmland och politiker från regionala utvecklingsnämnden för en strategidag i syfte att diskutera Sörmlands utmaningar som hög arbetslöshet, kompetensförsörjning, behörighet till utbildning för att nämna några. Dagen är fylld av samtal och diskussion om hur vi kan stärka genomförandet av den regionala utvecklingsstrategin.

Alina Treijner

Strateg

0766-95 15 45

Den regionala utvecklingsstrategin ska ses över varje mandatperiod för att pröva om innehållet fortfarande är relevant och aktuellt . Inför den nu startade översynen träffas politiker från den regionala utvecklingsnämnden och tjänstemän inom verksamhetsområdet Hållbar regional utveckling i Region Sörmland.

Regional utvecklingsdirektör Kenneth Hagström inleder dagen:
– Att kommuner och andra aktörer i Sörmland samverkar kring regional utveckling är viktigt. Det här dagen är till för samtal och diskussion om hur vi kan stärka genomförandet av den regionala utvecklingsstrategin och att ha samsyn kring vilka de viktigaste perspektiven är i den kommande översynen, säger Kenneth Hagström regional utvecklingsdirektör Region Sörmland.

Som inspiration till dagens samtal berättade Jessica Karlsson, utvecklingschef i Alvesta kommun, om hur Alvesta kommun tagit sig an utmaningar kring hållbar utveckling och de ledarroller som krävs för att driva arbetet.

– Håll igång dialogen med kommunerna. Våga prata om målkonflikter, synergier och gränssnitt. Ta död på stuprören, var medskick från Jessica Karlsson i Alvesta kommun.

Region Sörmland har samlat in inspel till dagens diskussioner. Hur konkret behöver regionala utvecklingsstrategin vara för att den ska göra nytta och hur kan den bidra till att skapa synergier och täcka in rätt perspektiv, diskuterades. Medborgarperspektivet är ett grundläggande perspektiv som behöver bli tydligare i utvecklingsstrategin.

Om Sörmlands regionala utvecklingsstrategi

Den regionala utvecklingsstrategin visar en samlad bild över länets tillgångar, möjligheter och utmaningar. Strategin visar det arbete som regionen och länets aktörer gemensamt samlas kring. Utgångspunkten i strategin är de förutsättningar som finns i Sörmland och en hållbar utveckling som har människan i centrum. Den sociala dimensionen är målet, ekonomin är medlet och ekologin sätter ramarna.