Digital läroupplevelse ska öka barns intresse för livsmedelsproduktion

Publicerad 10 april 2025

Fyra unga personer på rad framför naturområde.

Region Sörmland lanserar en digital läroupplevelse om livsmedelsproduktion och lantbruk för att väcka barn och ungas nyfikenhet. Var tredje svensk lantbrukare har idag passerat pensionsåldern. Arbetsgivare inom gröna näringar har svårt att hitta kompetens. Kompetensförsörjning är därför en angelägen fråga, även för Sörmland. Att barn och unga redan i tidig ålder får intresse för livsmedelsproduktion och lantbruk är viktigt.

Josefin Uhnbom

Strateg

Näringsliv och arbetsmarknad

0727-34 40 54

Många som är verksamma inom dagens lantbruk har tagit över från tidigare generationer. Den stora efterfrågan på kompetens, innebär ett ökat behov av att i högre grad nå barn och unga som inte kommer i naturlig kontakt med lantbruket genom sin uppväxtmiljö. Studiebesök på gårdar är en uppskattad insats hos både lantbrukare och skolor, men möjligheten för företag och utbildningsanordnare är begränsad.

Martina Schagerlund är lantbrukare vid Lindholms gård och har ett stort engagemang för kompetensförsörjning till lantbruket.

─ För oss företagare inom jordbruket är kompetensförsörjningen en av våra allra största utmaningar. Vi behöver personal med både erfarenhet och utbildning men framför allt ett genuint intresse för yrket. Det handlar inte bara om att utbilda fler, utan om att skapa vägar in i yrket som speglar verkligheten på gården. Det kan verkligen den här digitala läroupplevelsen hjälpa till med. Kompetensförsörjningen är en ödesfråga för hela jordbruksnäringen. Utan rätt människor på plats kan vi inte driva och utveckla våra företag. Det handlar inte bara om att hitta någon som kan jobba, det handlar om att hitta rätt kompetens för framtiden, menar Martina Schagerlund.

Josefin Uhnbom är näringslivsstrateg och ansvarar för att samordna arbetet med den regionala livsmedelsstrategin i nära samarbete med Länsstyrelsen i Södermanlands län.

─ Vi vill minska gapet mellan möjligheterna i den framtidsbransch som arbete med lantbruk och livsmedelsproduktion innebär, och de platser där barnen befinner sig en stor del av sin tid, nämligen i skolan. Höstvetets resa från sådd till skörd är ett sätt att göra just detta, säger Josefin Uhnbom.

En interaktiv läroupplevelse; Höstvetets resa från sådd till skörd

Bild på fält med veteax i förgrunden. Höstvetets resa från sådd till skörd i ljus text på bilden.

I läroupplevelsen får elever i grundskolan kronologiskt följa med när lantbrukaren i samspel med naturen och modern teknik producerar det vete som finns i så många maträtter i vår vardag. Upplevelsen ger en närbild av hur lantbrukaren förbereder jorden, sår fröna och skapar förutsättningar för att naturen ska kunna få vetet att växa till våren och mogna för skörd under sommaren. Med hjälp av teknik och interaktiva moment får barnen uppleva hur det är att vara på plats och producera en råvara som sedan blir till pasta, pizza, pannkaka och andra måltider barnen möter i sin vardag.

Lantbrukare, elever och medarbetare på Öknaskolans naturbruksgymnasium, agronomer, en dietist och måltidsstrateg samt representanter för LRF och satsningen Bonden i skolan, och grundskolepedagoger har bidragit till kunskaper och fakta som eleverna får ta del av i upplevelsen.

Elever från Öknaskolans naturbruksgymnasium berättar om läroupplevelsen

Elin Helgesson, Johan Zetterberg, Emilia Klasson och Linnea Säfwe, på bilden, går årskurs två på Öknaskolans Naturbruksgymnasium, och har alla deltagit med sina perspektiv i framtagandet av upplevelsen. 

─ Min mamma jobbar med barn i förskolan, många tror att maten kommer från butiken. Det är viktigt att man förstår sambanden. Det är inte ofta man kan få ut barnen på ett fält, vid en traktor. Det är också en säkerhetsfråga. Upplevelsen ger en bild av hur det är, säger Johan.

─För mig var nog det som lockade med utbildningen att man får vara med i en process och se hur det som odlas blir något man kan äta. Det är häftigt. Det är som när man odlar vitlök hemma, och sen ser det växa till något som ser ut som det man kan köpa i affären. Man vet vart maten kommer ifrån, säger Elin.

Många som inte vet något om lantbruk tror att det är ett enkelt yrke, menar eleverna.Det ligger mycket teknik och forskning i det vi arbetar med. Det är mer än att bara sitta i en traktor.

─ Det är en hel vetenskap, har jag förklarat för mina föräldrar, säger Elin.

Läroupplevelsen har utvecklats med stöd från den regionala livsmedelsstrategin. Region Sörmland och länsstyrelsen samt olika verksamhetsområden inom Region Sörmland har samverkat för att utveckla läroupplevelsen. En viktig grund för upplevelsen är de unika miljöer och den kompetens som finns inom verksamhetsområdet Kultur och utbildning, särskilt vid naturbruksprogrammet på Öknaskolans Naturbruksgymnasium.

─ De gröna näringarna är viktiga, och har blivit allt viktigare i de oroliga tider vi befinner oss i. På Öknaskolan utbildar vi gymnasieelever till att bli bland annat lantbrukare, djurskötare och maskinförare, säger Tommy Olsson, rektor på Öknaskolan.

Region Sörmlands insatser inom kompetensutveckling är en del i ansvaret för regional utveckling

År 2019 antogs Regional livsmedelsstrategi för Södermanland och den 24 mars 2025 presenterade regeringen Livsmedelsstrategi 2.0. Strategin innebär startskottet för ett mer fokuserat arbete som ska stärka livsmedelskedjans konkurrenskraft. Konkurrenskraften ska öka produktionen av svenska livsmedel. Avgörande för konkurrenskraften är också kompetensförsörjning till gröna näringen. Region Sörmlands och Arbetsförmedlingens arbete med Branschforum spelar därför en viktig roll.

Branschforum är ett samverkanskoncept som involverar näringslivet för att möta de utmaningar som finns kring kompetensförsörjning i regionen. Sedan 2023 finns Branschforum för gröna näringar. Samtalen i Branschforum har bidragit till att verifiera vikten av att nå ut till barn och unga och lett fram till den digitala läroupplevelsen.

 

Branschforum | Region Sörmland