Medel till förstudier för att stärka Sörmlands platsutveckling

En vuxen promenerar i en park med två barn och en hund.

Region Sörmland erbjuder länets kommuner möjlighet till medfinansiering av förstudier för platsutveckling. Platsutveckling är en viktig del för att nå en hållbar regional utveckling i Sörmland.

Christian Udin

Verksamhetschef

0790-61 02 11

Varje plats är unik och att stärka utvecklingen på en enskild plats eller i ett område kan stärka hela länets utveckling. Det kan handla om allt från att utveckla en dagvattenlösning som samtidigt skapar en vattenspegel i en park, till en strukturplan för ett större utvecklingsområde. Att stärka alla platser i olika skalor stärker länets attraktivitet.

Syftet med stödet

Syftet med stödet på kort sikt är att öka kunskapen om hur kommunerna tillsammans med regionen kan stärka platsutvecklingen i länet. Syftet på lång sikt är att stödet ska stärka Sörmland och därmed bidra till en hållbar regional utveckling.

Det regionala utvecklingsarbetet handlar bland annat om att ta tillvara och utveckla potentialen utifrån platsens olika förutsättningar. Med hjälp av stödet ska kommunerna kunna ta nästa steg i att utveckla den rumsliga miljön i länet.

Vem kan söka

De som kan söka medel är Sörmlands kommuner, Länsstyrelsen i Södermanlands län och Region Sörmland. Region Sörmland beviljar medel till fem olika förstudier och max en förstudie per kommun.

Så mycket kan ni få i stöd

Ni kan få 300 000 kronor per förstudie. Förstudierna finansieras av statliga regionala utvecklingsmedel, anslag "1:1 Regionala utvecklingsåtgärder" inom "Utgiftsområde 19 Regional utveckling".

Vad pengarna kan användas till

Pengarna ska användas till att göra en förstudie om platsutveckling. Insatserna kan variera utifrån förstudiens inriktning och behov. Förstudien ska leda till att kommunen kan ta fram förslag på hur en plats kan utvecklas genom att

  1.  testa nya metoder för samverkan och dialog, eller
  2. analysera hur nya, innovativa lösningar kan stärka en plats motståndskraft utifrån klimatomställningen.

Förstudien ska ta sin utgångspunkt i den regionala utvecklingsstrategin och kan handla om att stärka hållbar mobilitet, utveckla energiplaneringen, skapa förutsättningar för digital infrastruktur eller möta klimatomställningen.

Förstudien kan även handla om att stärka den sökandes kapacitet och kunskap för att kunna söka medel för utvecklingsprojekt från EU:s fonder och program, för att senare kunna genomföra större utvecklingsprojekt kring platsutveckling.

Exempel på innehåll i förstudien

Exempel på innehåll i förstudien

  • Utveckla kollektivtrafiken utifrån ett ”hela resan”-perspektiv för att bidra till ett tillgängligt och hållbart samhälle för alla.
  • Prioritera aktiva färdmedel som gång och cykel i den fysiska planeringen för att öka jämlikheten och bidra till god folkhälsa.
  • Öka andelen resor och transporter som sker med hållbara färdmedel och fossilfria drivmedel för att minska utsläppen från transportsystemet.
  • Främja barns självständiga mobilitet för att fler barn ska kunna gå, cykla och åka kollektivtrafik på ett säkert och tryggt sätt.
  • Främja bostadsbyggande och flyttkedjor som möter dagens behov och framtidens utmaningar.
  • Öka tillgängligheten till högre utbildning för länets alla delar, och nyttja Mälardalens universitet som en resurs.
  • Stärka Sörmlands variation av platser som städer, landsbygd och sammanhängande natur- och kulturområden för att människor ska vilja leva, bo och besöka Sörmland.
  • Främja tillgänglighet till service för att skapa jämlika boende- och livsmiljöer.
  • Gestalta och utforma boende- och livsmiljöer så att platser upplevs trygga och inkluderande av alla oavsett socioekonomi, kön och ålder.
  • Gestalta och utforma boende- och livsmiljöer för att säkerställa att människor har närhet och tillgång till såväl grönska och naturmiljöer som kulturliv och kulturmiljöer.
  • Integrera klimatanpassning och beredskap i den fysiska planeringen för att säkerställa att samhället står emot, och kan hantera, konsekvenser av klimatförändringar.

Ni kan enbart få pengar för kostnader som ni har under förstudien. Ni kan inte få ersättning för kostnader som ni har haft innan förstudiens start. Förstudien kan tidigast starta det datum som ansökan elektroniskt kommer in till Region Sörmland, och som längst till den 15 november 2025.

Villkor för finansieringen

När ni skickat in er ansökan bedömer Region Sörmland om

  • ansökan är komplett och uppfyller kraven i förordningar och lagar
  • ni har operativ, ekonomisk och administrativ förmåga att genomföra förstudien
  • ansökan uppfyller kraven i utlysningen och villkoren för stödet
  • inriktningen passar in i aktuellt program och aktuell utlysningstext. I ansökan ska det finnas en tydlig beskrivning av de insatser och aktiviteter som ni planerar att genomföra och hur de bidrar till utlysningens specifika inriktning och mål.

De sökanden som beviljas förstudiemedel kommer att dela med sig av sina erfarenheter till de andra som har beviljats medel. Vid slutleverans avrapporteras samtliga förstudier genom en rapport och en presentation för varandra.

Medfinansiering

Det krävs 50 procent medfinansiering av förstudien. Medfinansiering kan ske i form av egen arbetstid.

Ansökan, tidplan och utbetalning

Ansökan om medel sker via Tillväxtverkets e-tjänst Min ansökan (minansokan.se) senast den 5 juni. Region Sörmland fattar beslut löpande innan sista ansökningsdag, så skicka in er ansökan i god tid. Ansökningar som kommer in efter sista ansökningsdag kommer att avvisas. Beviljade projekt får besked senast den 25 juni 2025.

Om det kommer in flera ansökningar från samma sökande kommer den förstudie som bäst möter utlysningens kriterier, och har bredast förankring inom sin organisation, att prioriteras. Om en ansökan inte godkänns får ni stå för eventuella kostnader.

Om er förstudie beviljas stöd kommer ni att få stödet utbetalt i samband med rapporteringen av era genomförda insatser. En förutsättning för att ni ska få pengar är att ni följer reglerna för stödet. Om reglerna för stödet inte följs kan Region Sörmland upphäva beslutet helt eller delvis. Då kan ni bli skyldiga att betala tillbaka stödet.

Projektet ska slutredovisas senast den 15 november 2025 och slutrekvirering ska ha skett samma datum.

Ansökan blir en allmän handling

Ansökningar som har kommit in till Region Sörmland är allmänna handlingar. Det betyder att Region Sörmland måste lämna ut er ansökan om någon begär ut den. Innan handlingen lämnas ut gör regionen alltid en sekretessprövning.

Publicerad 11 april 2025