Stort engagemang för Sörmlands skogar
Publicerad 26 november 2024
Innovationer i skogen var ämnet för den regionala skogskonferens som för andra året i rad arrangerades av Agro Sörmland i samarbete med Regionalt skogsprogram i Sörmland. Dagen lockade närmare 100 deltagare till Åsa Folkhögskola. Skogsstyrelsen, Länsstyrelsen i Södermanland och Region Sörmland utgår från en långsiktig överenskommelse att samverka kring det regionala skogsprogrammet.
Två veckor efter Sörmlands Innovationsdag SIV samlades representanter för skogsnäringen med myndigheter, utbildningsanordnare och aktörer med intresse för skog för årets Skogskonferens som i år handlade om innovationer i skogen. Skogens betydelse, teknikutveckling och hur skogsskötsel kan se ut i framtiden var frågor som togs upp under dagen som inleddes av landshövding Beatrice Ask och Daniel Barton, rektor vid Åsa Folkhögskola.
Bland talarna fanns forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, hållbarhetschefer och innovatörer.
- Gösta Forsén från Airforestry presenterade drönarteknik för skogsgallring, med målet att introducera tekniken senast 2028.
- Mats Nilsson från Holmen Skog lyfte vikten av kolbindning och automatisering.
- Jimmy Johansson från Linnéuniversitet belyste utmaningar i att öka andelen lövträd i träindustrin.
- John Deere berättade om utvecklingen av ny teknik som ger möjlighet till ökad produktivitet och minskad bränsleåtgång, under programpunkten om Morgondagens skogsmaskiner är redan här.
Människa och teknik
Innovation handlar om mer än teknik och förutsätter att vi hittar nya lösningar med hjälp av teknik och digitalisering. Från företagens sida betonades att vi behöver teknik – men likafullt behöver vi människor som kan jobba. Skogen har fortsatt behov av att hitta kompetens. Branschen ska kunna attrahera och behålla kompetens, och vi behöver också säkerställa att skogens arbetskraft till fullo tar vara på de möjligheter som högteknologi och datainsamling erbjuder.
Efterfrågan på kompetens inom skog
Dagen avslutades med gruppdiskussioner och summeringar av framtida behov, där kompetensförsörjning och ökat intresse lyftes fram som kritisk förutsättning för utvecklingen av skogen i Sörmland. Region Sörmland har uppdrag att utreda om en möjlig gymnasieutbildning med inriktning på skog på Öknaskolan med start 2027. Behovet av utbildning med inriktning på skog är något som lyfts inom branschforum för gröna näringar, och som bidragit till att frågan nu utreds.
Det stora engagemanget under diskussionerna samt uppslutningen till ännu en årlig konferens visar värdet av konferensen som mötesplats för kunskapsutbyte och samtal kring den komplexitet och de möjligheter skogen rymmer.
Dagens samtal och insikter kommer att tas om hand och försätta inom det kommande arbetet med Regionalt skogsprogram. Läs mer om regionalt skogsprogram.