Nya etableringar är avgörande för utveckling i samhället

Publicerad 8 oktober 2024

Den 1 oktober träffades aktörer i Eskilstuna för att belysa vikten av att främja nya etableringar och investeringar. Temat för dagens 70 deltagare var att lära, inspireras och diskutera hur de på bästa sätt kan främja etablering och investeringar. Här finns en sammanfattning av insikter från konferensen.

Paula Nolander

Strateg

Näringsliv och arbetsmarknad

070-522 12 96

Niklas Edmark näringslivsdirektör i Eskilstuna kommun lyfte betydelsen av tydliga kommunikationsvägar och samverkan mellan företag och kommun. Och betonade hur viktiga och avgörande nya etableringar är för samhällets utveckling.

- Det är viktigt att visa upp hur viktigt nya etableringar är och vilken skillnad de kan göra för samhället, säger Niklas Edmark näringslivsdirektör i Eskilstuna kommun.
I auditoriet vid Munktell Science Park i Eskilstuna fanns näringslivschefer och samhällsbyggnadschefer från de sörmländska kommunerna, länsstyrelsen, Mälardalens universitet och representanter från det företagsstödjande systemet i Sörmland.

Region Sörmland anordnade aktörskonferensen tillsammans med näringslivsavdelningen, Eskilstuna kommun och Eskilstuna Logistik & Etablering.

Kommuner är en viktig väg in vid etableringar

Dagens första inslag var en paneldiskussion som lyfte vikten av att kommunen har en tydlig väg in vid nya etableringar.

- Eskilstuna Logistik & Etablering var en avgörande väg in för oss i konkurrens med andra kommuner, eftersom det var enkelt för oss att kommunicera med dem, förklarar Ulf Axelsson, chef Terminaler, Coop Logistik.

Ulf Axelsson chef för terminaler Coop Logistik, Jonas Bergstrand Head of Legal & Compliance Volvo CE, Madéleine Pilstrand VD Create Business Incubator Mälardalen och Kristina Birath, fastighets- och miljödirektör Eskilstuna kommun deltog i panelen.

-Det ska vara lätt att göra rätt för bolag som vill etablera sig och att det är viktigt att vi har respekt och förståelse för varandras verksamheter med dess olika behov, förutsättningar och begränsningar, säger Kristina Birath, fastighets- och miljödirektör Eskilstuna kommun.

För Volvo CE, som varit aktiva i Eskilstuna sedan 1800-talet handlade det inte om en etablering på samma vis som Coops etablering, utan ett beslut att flytta hem huvudkontor med dess funktioner till Eskilstuna.

Jonas Bergstrand, Head of Legal & Compliance, Volvo CE framhöll vikten av att engagera sig i det lokala vilket ger en stor vinst för både Volvo och Eskilstuna. De är bland annat engagerade i Eskilstuna kommuns satsning Klimatevolution samt Ung Företagsamhets projekt Teknikutmaningen där också Region Sörmland medverkar. De har även arbetat med att låta anställda från utsatta områden i kommunen agera positiva förebilder.

- Volvo ska vara ett företag man vill arbeta på, säger Jonas Bergstrand, Head och Legal Compliance.

Både Volvo CE och Coop Logistik är företag som behöver anställa och det är därför viktigt att det finns god infrastruktur, som skolor, bostäder och fungerande pendling men det är inte allt som krävs. Madéleine Pilstrand som är VD på Create Business Incubator Mälardalen, förklarade att det inte bara är en god infrastruktur som leder till anställningar:

- Det är viktigt att det finns en samverkan mellan de stora företagen och oss företagsstödjande aktörer och de mindre innovativa företag som vi arbetar nära, för att det ska ge ringar på vattnet. Att dessa bolag kan komma in som problemlösare och idégenererare är en verklig resurs, likväl att kunna knoppa av bra idéer som kan bli till nya bolag, avslutade Madéleine Pilstrand.

Nycklar till bra etableringar

Dagen fortsatte med ett föredrag av Charlotta Fredriksson, strategisk planerare från WSP. Charlotta talade om etableringsprocessens tre faser och vikten av det proaktiva och reaktiva arbetet hos kommuner och regioner.

- För en kommun handlar det om att arbeta med hygienfaktorer för att hamna på etableringsradarn. Det sker genom ett proaktivt och reaktivt arbete där du behöver vårda dina relationer, säger Charlotta Fredriksson.

David Hofmann VD Eskilstuna Logistik & Etablering, var nästa talare på tur och han berättade om Eskilstuna kommuns resa från 2002 fram till nu. Framgångsfaktorerna låg i flera olika delar från Eskilstuna kommuns sida.

- Vi har arbetar med paketlösningar och att hålla samma takt som företagen har. Det krävs politiskt mod, etableringsklar mark och en gemensam målbild för att få till goda etableringar och investeringar, sa David Hofmann.

Rundtud vid Svista industriområde och Eskilstuna logistikpark

Konferensen avslutades med en guidad busstur till Svista Industriområde och Eskilstuna Logistikpark där deltagarna både fick se och höra om arbetet bakom dessa områdens utveckling av mark, infrastruktur och etableringar under de senaste 20 åren.

Reflektion och avrundning

Paula Nolander, strateg i Region Sörmland, som ansvarar för aktörskonferenserna är mycket nöjd med dagen.

- Det blev en bra mix av personer på plats idag och dagen har lett till många spännande samtal, där vi ser direkta rörelser, säger Paula Nolander.

Zana Zgog, näringslivsutvecklare i Katrineholms kommun, håller med Paula Nolander och tillägger:
- Sådana här dagar är roliga att gå på eftersom jag får träffa andra som arbetar med liknande frågor. För mig var det viktigt att se att arbete med etableringar behöver göras långsiktigt och strukturerat. Inget sker över en natt.