Regional livsmedelsstrategi för Södermanland
Publicerad 29 oktober 2024
Region Sörmland samverkar med nyckelaktörer och myndigheter om livsmedelsfrågorna i länet. Arbetet utgår från Regional livsmedelsstrategi för Södermanlands län som löper under perioden 2019 till 2030. Livsmedelsfrågorna är komplexa och förutsätter engagemang från olika aktörer och intressenter, men även ett tvärsektoriellt sätt att arbeta. På den här sidan kan du hitta information om insatser som regionen driver och stöttar samt läsa livsmedelsstrategin i sin helhet.
Regionen tar ett stort ansvar för de av strategins prioriterade områden som ligger särskilt nära det regionala utvecklingsarbetet. Insatser och projekt sker i dialog med länsstyrelsen samt en rad nyckelaktörer längst livsmedelskedjan från jord till bord.

Syfte och prioriteringar i livsmedelsstrategin
Det övergripande syftet med strategins är att till år 2030 ska livsmedelsproduktionen i Södermanlands län ha ökat i volym och den ska vara hållbar och ge tillväxt och ökad lönsamhet.
Områdena i strategin ger riktning och struktur i det löpande arbetet med att uppnå syftet och övriga målsättningar i startegin.
Handlingsplaner på två till tre år konkretiserar hur strategin ska genomföras. Arbetet utgår ifrån fem prioriterade inriktningar.
- Kunskap och teknik för ökad konkurrenskraft
- Regler och villkor
- Förutsättningar för företagande
- Sörmländsk matidentiet
- Ökad hållbar produktion
Arbetssätt
Länsstyrelsen i Södermanland, Region Sörmland och Lantbrukarnas riksförbund, LRF tog tillsammans fram livsmedelsstrategin under 2018.
Länsstyrelsen är formellt ansvarig och sammankallande för arbetet. Parterna tar löpande gemensamt ansvar för att genomföra strategin genom dialog och samverkan i arbetsgrupp och styrgrupp. Utöver detta arrangeras träffar för en strategins referensgrupp under namnet Branschråd. Genom branschrådet samlas cirka 40 aktörer från privat och offentlig sektor samt intresse- och branschorganisationer en till två gånger årligen.
Region Sörmlands arbete med livsmedelsstrategin
Utan producenter och förädlande företag blir det ingen mat på tallriken. Södermanland har goda förutsättningar för att ha en stor livsmedelsproduktion av både animalier och vegetabilier. I länet finns också många duktiga entreprenörer inom såväl de gröna näringarna som inom måltidsturism. Region Sörmlands insatser fokuserar på att stärka företagen på både kort och lång sikt. Stora delar av detta arbete sker genom löpande samverkan med nyckelaktörer som driver företagsnära insatser. Under 2024 har dialog och samordning av insatser växlats upp.
Här finns Södermanlands regionala livsmedelsstategin i sin helhet.
Faktaruta
Faktaruta
Sedan flera år samverkar Region Sörmland med den ideella föreningen Agro Sörmland. Organisationens fokus på primärproduktionen i länet präglar de utvecklingsprojekt och omfattande arbete genom att fungera som mötesarena och plattform. Agro Sörmlands verksamhet utgår från tät dialog med företagen och de aktörer som spelar roll i företagens vardag.
Utmaningar och potential som är kopplade till lantbruket förutsätter att lösningar vidareutvecklas och testas. Här driver föreningen ett proaktivt och brett arbete som omfattar bland annat innovationer på gårdsnivå, till förnyelsebara energilösningar, AI och digitala tjänster inom lantbruket ägarskiften och mycket mer.
Länets småskaliga producenter och förädlare är en målgrupp av företagare. Medlemsföreningen Sörmlands Matkluster har verkat i länet i 25 år genom att driva försäljningsinriktade aktiviteter som Aptitrundan Vår och Höst som sitt signum. Därigenom är Matklustrets medlemmar en vital del av besöksnäringen och den sörmländska matturismen. Organisationen driver konkreta utvecklingsarbeten för bland annat mer lokal mat i de offentliga köken, lösningar för lager och logistik och andra frågor nära strategins målsättningar om ökad tillväxt och produktion av livsmedel. Sedan 2024 stärker Region Sörmland föreningens arbete som befinner sig i en tillväxtfas.
Upplevelser som är baserade på mat och dryck är en viktig attraktionskraft inom besöksnäringen och lockar besökare till länet. Besöksmål sträcker sig från besök på gårdsbutiker eller producenter av lokala råvaror till lokala matmarknader och restauranger. Sörmland har ett starkt varumärke inom måltidsturismen och Region Sörmland fokuserar, genom Stua och det kommande besöksnäringsprogrammet, på att lyfta fram och nå ut med den mångfald av upplevelser som finns i länet. Stua arbetar med ett flertal nätverk, rådgivning och marknadsinsatser för att stötta företag som vill nå ut till både nationella som internationella besökare.
Branschforum är ett verktyg framtaget i samverkan mellan regionen och arbetsförmedlingen. Branschforum samlar offentliga aktörer, arbetsgivare, branschorganisationer och utbildare för att gemensamt stärka Sörmlands näringsliv och säkerställa tillgången till utbildningar som leder till jobb, liksom branschens behov av kompetens. Såväl livsmedelsproduktionen som besöksnäringen står inför utmaningar
Med en stor andel lantbrukare som passerat 70-årsåldern samt svårigheter för arbetsgivare inom gröna näringarna att hitta kompetens och ett allt större behov att öka den inhemska livsmedelsproduktionen så är kompetensförsörjning en angelägen fråga för Sörmland. Inom Turismindustrin i Sörmland är det tydligt att behovet av utbildad och kompetent personal i branschen är fortsatt stort.
De samtal som förs inom branschforumen innebär att regionen bidrar till ansvar för att insatser konkretiseras, verifieras och mobiliseras i samverkan mellan myndigheter, näring och utbildningsanordnare. Här kan du följa arbetet inom respektive branschforum.