Så arbetar Region Sörmland med mänskliga rättigheter
Publicerad 8 augusti 2024
Region Sörmland verkar för varje persons rätt till god hälsa, kultur och utbildning och arbetar utifrån ett rättighetsbaserat arbetssätt. Alla människor har lika rättigheter och ska bemötas utifrån sina förutsättningar.
Så arbetar Region Sörmland med mänskliga rättigheter
Region Sörmland verkar för varje persons rätt till god hälsa, kultur och utbildning. Alla människor har lika rättigheter och ska bemötas utifrån sina förutsättningar.
Region Sörmland ska som organisation arbeta utifrån ett rättighetsbaserat arbetssätt som utgår från principerna om icke-diskriminering och jämlikhet, deltagande och inkludering, samt transparens och ansvar.
Arbetet med mänskliga rättigheter i Region Sörmland utgår från:
- Regionens vision (pdf)
- Hållbarhetsprogrammet - Region Sörmland
- Regionala utvecklingsstrategin (Regional utvecklingsstrategi | Region Sörmland)
Det finns även styrande dokument inom olika områden såsom barnets rättigheter och andra specifika rättighetsfrågor. Regionen arbetar med en mängd olika områden inom mänskliga rättigheter såsom barnets rättigheter, funktionsrätt, HBTQI, etnisk tillhörighet/rasism, jämställdhet och nationella minoriteter. Utifrån den regionala utecklingsstrategin så arbetar även regionen med att utveckla Sörmland till ett mer jämställt och jämlikt samhälle där människor lever ett gott liv med god hälsa utan orättfärdiga skillnader.
Enkätundersökningen Liv och hälsa ung - ett verktyg för att mäta ungas välmående
Enkätundersökningen Liv och hälsa ung som regionen kontinuerligt genomför är ett verktyg för mäta hur barn och ungdomar mår och lever i Sörmland. Undersökningen visar att det finns stora skillnader i hälsa, levnadsvanor och livsvillkor mellan olika grupper av unga. – Resultaten från enkäten hjälper oss att veta hur vi ska arbeta vidare i vårt arbete och på sikt därmed stärka ungas rättigheter, säger Ella Jansson, strateg som arbetar med frågor inom välfärd och folkhälsa på regionen. Vi delar även denna information och använder den som underlag till andra tjänstemän, myndigheter och beslutsfattare som arbetar med den här sortens frågor. Utifrån enkätresultaten har vi tydligt kunnat se att HBTQI-personer är den grupp i samhället som är mest utsatta och uppskattar sin hälsa sämre än andra. Det positiva är att det är vanligare att den här gruppen engagerar sig i samhällsfrågor. De tar exempelvis i högre utsträckning kontakt med politiker och försöker påverka mer än andra unga grupper i Sörmland. (faktablad om HBTQI-unga).
Regionen tar ställning och deltar i Pride i Sörmland
Region Sörmlands medverkan i Pride-arrangemang syftar till att visa att regionen på olika sätt arbetar och står upp för HBTQI-personers lika rättigheter och lika värde.
Sedan 2009 har Region Sörmland deltagit i Pride-arrangemang runt om i länet. Under 2024 har regionen deltagit i Eskilstuna Springpride och kommer även att gå med i paraderna i Vingåker (Vingåkersbygden Pride (vingakersbygdenpride.se) och i Katrineholm (Pride – KATRINEHOLM 29-31 aug 2024 (katrineholmpride.se) under augusti månad.