Region Sörmland inför nytt arbetssätt för finansiering av utvecklingsprojekt

Publicerad 21 augusti 2024

Region Sörmland medfinansierar utvecklingsprojekt som främjar en hållbar regional utveckling. Utvecklingsprojekten ska bidra till att nå målet med den regionala utvecklingsstrategin och vara i linje med dess prioriterade inriktningar. Nu förändrar Region Sörmland hur aktörer kan söka medel, samt hur ansökningar bereds och beslutas.

Jenny Wikblom Kamage

Utredare

0155-24 57 42

0721-42 43 35

Region Sörmland inför ett nytt arbetssätt för att öka transparensen och effektiviteten kring beredning och beslut om regionala utvecklingsprojekt. Det nya arbetssättet säkerställer att aktörer får del av medlen på lika villkor och bedöms enligt samma bedömningskriterier. Det gör det enklare för aktörer att driva regionöverskridande projekt, då närliggande regioner har liknande arbetssätt. Dessutom är det enklare att följa upp projektens resultat.

Det nya arbetssättet implementeras under 2024 och beräknas vara implementerat i sin helhet 2025. Förändringen berör dels aktörer som söker finansiering, dels Region Sörmlands administration av medlen.

Skillnad mellan basfinansiering och projektmedel

Projektmedel finansierar insatser som är avgränsade från den ordinarie verksamheten i fråga om tid, ekonomi och arbetsinsats. Det finns begränsat med medel och medel söks i konkurrens med andra.

Basfinansiering är medel som finansierar ordinarie, löpande verksamhet. Det kan även kallas driftsbidrag, driftsstöd eller verksamhetsstöd. Det nya arbetssättet påverkar inte basfinansieringen.

Stöd i ansökningsprocessen

Nypscentralen på Youtube har flera bra och vägledande filmer exempelvis om hur du ansöker om projektmedel, kompletterar ansökan och hur du ansöker om utbetalning i Min ansökan.

Om du behöver hjälp med ditt ärende i Min ansökan kan du kontakt Tillväxtverkets tekniska support på Min Ansökan (minansokan.se).

Om du har frågor om det nya arbetssättet är du välkommen att kontakta Region Sörmlands projektekonom Ewa Klein på e-postadress ewa.klein@regionsormland.se.

Mer om finansiering av utvecklingsprojekt

Regionala utvecklingsprojekt finansieras av nationella medel för regional utveckling genom Budgetpropositionens anslag 1:1 Regionala utvecklingsåtgärder inom Utgiftsområde 19 Regional utveckling. Region Sörmland har ett lagstadgat uppdrag att fördela dessa medel som regionalt utvecklingsansvarig aktör i Sörmland.

Läs mer om vad 1:1-medel kan användas till, vem som kan söka, vilka bedömningskriterier som gäller och hur ansökningsprocessen går till på utvecklasormland.se.