Maj 16

Webbinarium om öppna data med SKR och Södertälje kommun

kl 14:00 - 15:00

Välkomna till ett webbinarium där ni får ta del av SKR:s utredning om värdefulla datamängder och erfarenheter av öppna data inom Södertälje kommun.

Den 16 maj klockan 14 till 15 kommer ni få ta del av SKR:s utredning om värdefulla datamängder samt erfarenheter av öppna data inom Södertälje kommun. Syftet med webbinariet är att informera om och sprida kunskap om hur kommuner och regioner kan komma igång och arbeta med öppna data.

  • Johanna Fröjdenlund Runarson, samordnare för införande av öppna data från SKR, är inbjuden för att berätta om det pågående arbetet med värdefulla datamängder.
    • En värdefull datamängd är data som är förknippat med stora fördelar för samhället, miljön och ekonomin i och med att de finns tillgängliga för många. Det är data som är särskilt lämpliga att använda för att skapa digitala tjänster och applikationer. Värdefulla datamängder omfattas av en särskild reglering i öppna data-direktivet och i öppna datalagen.

 

  • Örjan Fallheden och Andreas Sundberg från Södertälje kommun berättar om deras resa med öppna data och bjuder på erfarenheter från projektet om matsvinn.
    • Var sjätte portion i de svenska skolköken slängs, eller 35 miljoner måltider per år, enligt Livsmedelsverkets mätningar från 2022. Som en av de första i landet har Södertälje kommun på centralt uppkopplade vågar börjat väga matavfall. Korrekt data utan krångel kan öka medvetenheten om mängden mat som slängs och minska matavfallet.

 

Läs mer om arbetet här:

Värdefulla datamängder

Matsvinnsprojektet i Södertälje kommun

 

Syfte

Att informera och sprida kunskap om hur kommuner och regioner kan komma igång och arbeta med öppna data.

Målgrupp

Primär målgrupp för webbinariet är tjänstepersoner inom kommunal, regional och statlig förvaltning, som arbetar med- och/eller har intresse av delning och användning av data eller med digital verksamhetsutveckling i allmänhet.

Anmälan

Ingen anmälan behövs. Webbinariet körs i Teams med anslutningsuppgifterna nedan.

 ________________________________________________________________________________

Microsoft Teams Behöver du hjälp?

Anslut till mötet nu

Mötes-ID: 343 762 097 916

Lösenord: WdV4PQ

Till webbinariet

Johan Isacsson

Digitaliseringskoordinator

0155-24 76 70

070-665 50 36

Uppdaterad 25 april 2024