Okt 23

Meningsfull fritid för ett tryggt samhälle

09:00-16:00 Sörmlands Museum, Hörsalen, Nyköping

Välkommen till en konferens som syftar till att öka samverkan mellan civilsamhällets aktörer och offentlig sektor.

De teman som kommer att beröras och diskuteras under dagen är:

- Meningsfull fritid
- Tryggt/otryggt samhälle
- Samverkan

Syfte

Under dagen hoppas vi ge er en omvärldsbevakning och relevanta faktakunskaper inom området "En meningsfull fritid för ett tryggare samhälle" samt en möjlighet att diskutera dessa frågor utifrån olika perspektiv med fokus på förebyggande socialt arbete för barn och unga. 

Målgrupp

Konferensen riktar sig till dig som är verksam inom civilsamhället (förening, organisation, folkbildning) eller offentlig sektor och som arbetar med barn och unga.

Sista anmälningsdag

2 oktober 2024.  Anmälan är stängd. Kontakta Päivi Leivo vid frågor eller ändringar. 

Program

Dagen startar med drop-in fika kl 9:00 till 9:30. Lunch ingår i anmälan. Allt är vegetariskt.

Meningsfull fritid och dess viktiga betydelse
En viktig friskfaktor för ungas psykiska hälsa är att röra på sig och att vara fysiskt aktiv på sin fritid. Förutom rörelse är glädje och socialt samspel viktigt för välbefinnandet. Att vara del av ett sammanhang är centralt för att må bra och utvecklas.

Deltagandet i föreningslivet följer ett tydligt segregationsmönster trots att det finns en upparbetad struktur kring medlemsvärvning. Idag finns det barn och unga i områden med lägre socioekonomisk status som inte alls deltar i föreningslivet, varför är det så och vad är orsakerna till det? Varför väljer barn och unga i segregerade områden i mindre utsträckning att ingå i det organiserade föreningslivet? Hur kan vi arbeta med den här frågan?

Kan en meningsfull fritid öka tryggheten och vara brottsförebyggande?
Deltagande i olika fritidsaktiviteter, kulturella och sociala aktiviteter samt ideell verksamhet och lönearbete ger möjligheter för personlig utveckling. Att lära sig nya saker och lära känna nya människor ökar tillgången till nya lärdomar och erfarenheter. Ett samhälle kan upplevas otryggt eller kan i verkligheten vara otryggt baserat på statistik. Det är svåra och komplexa samhällsfrågor och utmaningar där vi alla kan samverka för att göra förflyttningar.  

Person som ler mot kameran med röd t-shirt
Tony Mickelsson Blomqvist, disputerad forskare inom socialt arbete och lektor på institutionen för polisiärt arbete på Södertörns högskola

Tony är disputerad forskare i socialt arbete, och numera forskare och lektor på institutionen för polisiärt arbete på Södertörns högskola. Tonys forskning har ofta fokuserat på civilsamhällets roller för olika sociala ändamål, såsom inkludering av utsatta grupper, brottsprevention, hälsofrämjande och mer. I sin roll som forskare på olika professionsutbildningar har även Tonys forskning hamnat i frågor som berör samverkan mellan civilsamhälle och andra aktörer för att främja sociala ändamål.

Går det att samverka och hur gör man?
Att samverka utifrån olika uppdrag, syften och resurser kan vara utmanande men tillsammans ska vi utforska om det går att underlätta framtida samarbeten och hur i så fall.   

Vi hoppas också på att kunna skapa en mötesplats för aktörer bestående av civilsamhälle, myndigheter och tjänstepersoner där det finns möjlighet att knyta nya kontakter och att kunna utbyta värdefulla meningsutbyten. 

Bakgrund föreningslivet

Föreningslivet i Sverige sträcker sig tillbaka till 1800-talet och har spelat en central roll i att bygga gemenskap, demokrati och delaktighet i samhället. Genom idrottsföreningar, kulturgrupper, studiecirkelrörelser och andra organisationer har svenskar i alla åldrar kunnat samlas kring gemensamma intressen och mål.

En stark föreningskultur främjar både social sammanhållning och individens möjlighet att påverka sin omgivning. Dessutom har föreningslivet varit en viktig motor för demokrati och jämlikhet. Genom föreningar har individer lärt sig att organisera sig, rösta och engagera sig i samhällsfrågor, vilket i sin tur har förstärkt den demokratiska kulturen i landet. Föreningslivet skapar en stark känsla av delaktighet och ansvarstagande, vilket har bidragit till att Sverige är ett land där socialt ansvar och gemenskap värderas högt.

 

Uppdaterad 15 oktober 2024