Europeiska Socialfonden+

Elever i klassrum, taget bakifrån.

Europeiska socialfonden+ (ESF+) ska bidra till att minska arbetslösheten, förbättra integration samt främja kvalitet och lika möjligheter inom utbildning och yrkesutbildning. Europeiska unionen (EU) och Sverige sätter in pengar i fonden som sedan går till nationella, regionala och lokala utvecklingsprojekt.

Agneta Engström

Strateg

Näringsliv och arbetsmarknad

0155-24 50 00

0766-95 08 69

Syftet med stödet

Med hjälp av ESF+ kan regioner, enskilda personer, organisationer och företag i hela Sverige utvecklas genom projekt som leder till ökad sysselsättning och kompetensutveckling. Det leder till att fler människor kan få ett arbete eller den kompetens som arbetsmarknaden behöver.

Vem kan söka

Myndigheter, företag och ideella organisationer kan söka pengar till projekt som bidrar till en inkluderande arbetsmarknad.

Aktuella utlysningar och ansökan

Programområde A1

Arbetslivet är i snabb förändring och nya kompetenser efterfrågas. För att möta nya krav satsar Europeiska socialfonden på kompetensutveckling för yrkesverksamma personer som behöver stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Kompetensutveckling ska stärka yrkesverksammas kompetens, ge möjligheter till omställning och bidra till konkurrenskraftiga arbetsplatser.
Aktörer och organisationer inom offentlig, privat och ideell sektor kan söka.

Läs mer Utlysning - Svenska ESF-rådet

Programområde A2

Insatser som efterfrågas ska bidra till att arbetslösa kvinnor och män kommer i arbete, studier eller närmar sig arbetsmarknaden. Fokus ligger på att stärka individer men även utveckla organisationer och strukturer. Målgruppen består av vuxna personer i arbetsför ålder samt inom ungdomsprojekt personer från 13 år. Aktörer och organisationer inom offentlig, privat och ideell sektor kan söka.

Läs mer Utlysning - Svenska ESF-rådet

Utlysningen stänger

Sista ansökningsdag är den 10 mars 2025.

Programområden inom socialfonden

ESF+ innehåller fem programområden och här nedanför kan du läsa mer om tre av dem. Svenska ESF-rådet (esf.se) är förvaltande myndighet för programmet och på deras webbplats kan du läsa mer om alla programområden.

Öka möjligheterna till ett inkluderande och hållbart arbetsliv för alla

Cirka 70 procent av programmets budget går till insatser som är direkt riktade till människor, till att bygga strukturer och till samverkan. Samt till att förändra könssegregerade yrkesval som bidrar till inkluderande och hållbara arbetsliv för alla.

Minska risken för ekonomisk utsatthet

Stödet riktar sig till insatser för social inkludering med syfte att stötta människor som är ekonomiskt utsatta, inom definitionen av relativ fattigdom.

Social innovation

Ska ge möjlighet till nyskapande och effektivare lösningar för att möta utmaningar och behov inom exempelvis social inkludering, arbetsmarknad, utbildning eller kapacitetsbyggnad.

Insatserna ska syfta till att med innovativa angreppssätt leverera samhällstjänster med hög kvalitet och effektivitet.

Uppdaterad 22 januari 2025