Geografisk tillgänglighet till vård i Sörmland
Publicerad 6 september 2024
Hälso- och sjukvården är en viktig del för en hållbar samhällsutveckling. Därför har vi tagit fram en helhetsbild av hur tillgängligheten till vård i länet ser ut. Detta gör vi för att skapa en grund för en alltmer integrerad planering av Region Sörmlands verksamheter och som en del i att nå en hållbar regional utveckling. Helhetsbilden finns samlad i en kartläggning och analys för att visa den geografiska tillgängligheten till olika typer av vård för invånarna i Sörmland.
Region Sörmland har tagit fram en översiktlig analys över hur lång körtid, med bil, invånare i Sörmlands län har till olika former av vård. Störst tillgänglighet har invånarna till vårdcentraler, tandvård och samtalsmottagningar för barn och unga som återfinns på flera orter i länet.
Sammanfattning av kartläggningen
Syftet med kartläggningen är att undersöka skillnader i geografisk tillgänglighet till vård mellan olika grupper med hänsyn till ålder, kön och ekonomisk utsatthet. Syftet är även att se över hur tillgängligheten till vård eventuellt kan behöva utvecklas beroende på befolkningsutveckling och planering av bebyggelse.
De vårdformer som har kartlagts kring geografisk tillgänglighet är:
- Sjukhus med akutvård
- Vårdcentraler
- Tandvård
- Samtalsmottagningar barn och unga, SAMBU
- Barn och ungdomspsykiatri, öppenvård, BUP
- Psykiatrisk akutvård eller jourteam
- Vuxenpsykiatrin, öppenvård
- Slutenvård psykiatrin
Restider är som kortast till vårdcentraler, tandläkare samt samtalsmottagningar för barn och unga vilka återfinns på flera orter i länet. Avstånden och restiderna är generellt längre till specialiserad sjukvård som enbart återfinns på några få platser i länet.
Vid jämförelse mellan olika gruppers restid till vårdcentral framkommer det att
- skillnaden mellan kvinnors och mäns tillgänglighet till vårdcentral är marginell,
- ekonomiskt utsatta grupper ofta bor i tätorterna och att en majoritet därmed har korta restider med bil till vårdcentraler,
- åldersgrupper 65 till 80 år har längre körtid till vårdcentral, och åldersgruppen 80 eller äldre har den kortaste genomsnittliga restiden.
Mer information
För en fördjupning av hälso- och sjukvårdens geografi finns Regionatlas på webbplatsen utvecklasormland.se eller kontakta oss för mer information.