Sörmland uppdaterar sin livsmedelsstrategi i linje med nationella mål
Publicerad 4 juli 2025
Efter att regeringen lanserat Livsmedelsstrategi 2.0 i mars i år, tar Sörmland nästa steg i arbetet med att stärka länets produktion av livsmedel och uppdaterar Sörmlands livsmedelsstrategi. Regeringen beskriver Livsmedelsstrategi 2.0 som ett startskott för att stärka svensk livsmedelsproduktion.
Den regionala livsmedelsstrategin sträcker sig till 2030 och ska nu revideras för att möta de nya nationella målen, utmaningarna och behoven i livsmedelskedjan. Sörmland fortsätter på så sätt att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelssektor, fler jobb, ökad självförsörjning och stärkt motståndskraft.
Fokus på hela livsmedelskedjan
Arbetet ställer krav på ökad samverkan. Både mellan myndigheter, kommuner, näringsliv och akademi, och internt mellan olika politikområden. Kompetensförsörjning, innovation, näringslivsutveckling, samhällsplanering och offentliga måltider är alla delar som behöver samordnas för att nå strategins mål. Därför kommer särskilt fokus under revideringen ligga på att se över förtydligade roller, ansvarsområden och arbetssätt.
Revideringen, som pågår under 2025 omfattar bland annat:
- Att se över hur hela livsmedelskedjan kan involveras.
- Att anpassa livsmedelsstrategin till de nationella fokusområdena: ökad robusthet, exportfrämjande och svensk kvalitet/gastronomi.
- Att ta fram en ny handlingsplan för 2026 till 2030.
- Att kunskap från pågående projekt och förstudier tas tillvara.
Bakgrunden till arbetet är den nationella livsmedelsstrategi som beslutades av riksdagen 2017. Den låg till grund för Sörmlands regionala strategi som togs fram 2018 av Länsstyrelsen i Södermanlands län, Region Sörmland och LRF Södermanland. Nu anpassas strategin till den nationella uppdateringen.
Arbetet med att revidera den regionala livsmedelsstrategin leds av Länsstyrelsen, i nära samverkan med Region Sörmland.