Sörmlands cykelled avvecklas under 2025

Publicerad 15 oktober 2024

gul skylt med texten näckrosleden

Den 11 oktober 2024 beslutade regionala utvecklingsnämnden i Sörmland att avveckla Näckrosleden – Sörmlands 70 mil långa cykelled. Beslutet grundar sig på att hårda politiska prioriteringar behöver ske under ekonomiskt svåra tider.

Christian Udin

Verksamhetschef

0155-24 57 34

0790-61 02 11

Större delen av Näckrosleden innehåller god standard för trafiksäkerhet, men planen var att ytterligare stärka upp vissa sträckor och passager av leden med ny skyltning, nya dragningar bort från större vägar och nå fler besöksmål och attraktiva platser. Syftet var att uppnå Trafikverkets riktlinjer för nationella cykelleder. Dessa planer kommer efter beslutet inte att bli av.

- Vi ville få till en led för hela länet och när vi inte kom i mål med detta behöver vi göra hårda prioriteringar i dessa tider, säger Christoffer Öqvist regionala utvecklingsnämndens ordförande.

Eftersom Näckrosleden inte kommer att fortsätta utvecklas och stärkas utifrån förslag om nya sträckningar och stråk så innebär beslutet även att leden avvecklas så som den ser ut idag, vilket bland annat innebär att skyltar kommer att tas ner.