Maj 14

Regionalt utvecklingsforum 2025

09:00 till 15:00 Sunlight hotell, Nyköping

Regionalt utvecklingsforum arrangeras av Region Sörmland en gång om året.

Aktörer från hela länet medverkar och föreläser om sitt arbete med olika utvecklingsfrågor. Heldagen innehåller också seminarier med möjlighet till fördjupad dialog.

Temat på Regionalt utvecklingsforum 2025 är kunskapsbaserat arbete och lärande. Hur kan vi med hjälp av lokal lägesbild, vetenskap och beprövad erfarenhet möta utmaningar och utveckla potentialen i hela Sörmland?

Varmt välkommen!

Syfte

Vi vill ge dig ny kunskap och många idéer om hur din roll och ditt arbete kan vara en del av nya lösningar på de utmaningar som Sörmland har som län.

Målgrupp

Forumet är till för dig som arbetar för regionens utvecklingskraft med människan i centrum. Dina frågor kan vara kopplade till exempelvis kompetensförsörjning, samhällsplanering, folkhälsa och näringsliv.   

Sista anmälningsdag

5 maj

Program

08:30 Fika ​och mingel

09:00 Inledning

  • Christoffer Öqvist, regionråd tillsammans med Kenneth Hagström, regional utvecklingsdirektör

09:15 Läget i länet

Tove Eliasson, analytiker i Region Sörmland, uppdaterar oss med intressanta fakta om vad som hänt i länet sedan vi sågs sist. Exempelvis om sörmlänningarna har slutat åka bil eller hur det går med gymnasiebehörigheten egentligen. Och befolkningen, blir vi på riktigt färre sörmlänningar?

09:45 En hållbar fysisk och digital tillgänglighet och mobilitet

Visste ni att var tionde person i länet är intresserad av att använda bilpool, men endast två procent använde bilpool under 2024. Det finns en färdplan om hur länet kan främja resor och färdmedel som vi delar med varandra, exempelvis kollektivtrafik, samåkning, bilpooler, cykepooler. Färdplanen har tagits fram under 2024 i ett samverkansprojekt mellan Sörmlands kommuner, Energikontoret i Mälardalen, forskningsinstitutet RISE och Region Sörmland.

  • Emmie Nordell från RISE berättar om färdplanen.

10:05 Pausmingel​ + pausgympa med Helena Karlsson Gladén, Region Sörmland

10:20 Ett växande och dynamiskt näringsliv som bidrar till hållbar omställning och Livslångt lärande för tryggad kompetensförsörjning

I år testar vi att slå ihop de två prioriterade inriktningarna om näringsliv och kompetensförsörjning. Hur kan vi säkra rätt kompetens för framtidens arbetsmarknad? Under detta pass får du en inblick i Region Sörmlands arbete med Regionala Branschforum – en arena där branschföreträdare och utbildningsanordnare möts för att diskutera kompetensbehov och skapa lösningar.

  • Kattarina Lundborg, strateg inom näringsliv och arbetsmarknad i Region Sörmland leder samtalet tillsammans med Michael Axelsson, branschutvecklare på Transportföretagen, och Marica Anderbrink, utbildningssamordnare vid Vuxenutbildningen Eskilstuna.

11:00 Pausmingel​ + pausgympa med Helena Karlsson Gladén, Region Sörmland

11:15 Goda boende- och livsmiljöer som ger jämlika möjligheter till arbete, välbefinnande och välfärd

I projektet Art - Arbetssätt på tvärs har Flens kommun och Mälardalens universitet tillsammans utvecklat nya sätt att arbeta över organisatoriska gränser med frågor om klimatanpassning ur ett helhetsperspektiv och med involvering av olika intressenter. 

  • Sara Modig, MDU och Sara Branegård, social hållbarhetsstrateg samt Sara Högberg, miljöstrateg i Flens kommun berättar om projektet Art.

11:35 Goda jämlika livsvillkor och god hälsa för alla, med särskilt fokus på barn och unga

Vi rör på oss i allt mindre utsträckning trots att vi vet om riskerna av ökat stillasittande. Hur kan vi skapa förutsättningar för människor att utveckla motivation, självförtroende och fysisk kompetens för att värdesätta och utveckla ett livslångt intresse för fysisk aktivitet?

  • Malin Knudsen, folkhälsostrateg Nyköpings kommun berättar om Physical Literacy som vetenskaplig metod och hur kommunen går från teori till praktik.

11:55 Avslutning av förmiddagen, introduktion till eftermiddag

12:00 Lunch

13:00 Två valbara seminarier 

Seminarie 1: En hållbar fysisk och digital tillgänglighet och mobilitet: Tillgänglighet som en grundsten för hållbara, hälsosamma och attraktiva livsmiljöer

Tillgänglighet berör oss alla, oavsett om det handlar om att kunna ta sig till arbetet, skolan, sjukvården, friluftsområdet eller museet. En hållbar tillgänglighet är avgörande för att säkerställa goda livsvillkor, jämlika samhällen och hälsosamma livsstilar. Idag upplever många att den hållbara tillgängligheten är bristfällig i Sörmland och vi ser att bilen fortsatt är det vanligaste färdmedlet i länet. För att kunna säkerställa en god hållbar tillgänglighet i Sörmland behöver alla aktörer börja arbeta annorlunda. Vi behöver arbeta i hela systemet och kraftsamla över aktörsgränser för att tillsammans vända trenden och öka den hållbara tillgängligheten och det hållbara resandet i länet. Vid dagens workshop börjar vi det arbetet tillsammans.

Program:

  • Mathias Wärnhjelm från Trafikverket inleder med att förklara hur hållbar tillgänglighet kan uppnås.
  • Sofie Malm från Eskilstuna kommun presenterar deras Trafik och mobilitetsplan och hur de har angripit hållbar tillgänglighet som en systemfråga i denna.
  • Workshop – Där vi gemensamt undersöker hur vi kan arbeta för att stärka Sörmlands hållbara tillgänglighet och där du får chans att ge inspel på hur den hållbara tillgängligheten kan förbättras till din verksamhet eller utifrån ditt perspektiv

Seminarie 2: Livslångt lärande för tryggad kompetensförsörjning: Inkluderande kompetensförsörjning

Inkluderande kompetensförsörjning handlar om att säkerställa att alla människor, oavsett bakgrund, har möjlighet att få tillgång till utbildning och möjligheter till arbete. För de som har varit arbetslösa en längre tid finns hinder till egen försörjning. Det kan handla om ohälsa, bristande självförtroende, brist på sociala kontaktnät, avsaknad av kompetens eller kunskaper i svenska. Situationen om långtidsarbetslöshet kräver samordnade insatser från aktörer inom regionen, offentliga myndigheter, utbildningsinstitutioner, företag och ideella organisationer.
Dilemmat är att vi har många lediga tjänster och stora behov av kompetens samtidigt som vi en längre tid har haft en hög långtidsarbetslöshet i Sörmland. Genom att lösa den utmaningen bidrar vi till att förbättra både den sociala och ekonomisk hållbarhet i Sörmland. En anställning och egen försörjning påverkar mer än bara individen - ofta påverkar det hela familjer och närsamhället som samhället i stort, både nu och i framtiden.

Program:

  • Tobias Söderberg och Morgan Andersson strateg från Region Sörmland inleder workshopen och ämnet.
  • Andreas Sweström från Eskilstuna kommun berättar om kommunens systematiska arbete för att utveckla och implementera insatser för att långtidsarbetslösa skall komma i arbete.
  • Workshop – tillsammans arbetar vi fram förslag till lösningar på dessa komplexa utmaningar, där flera aktörer i samhället samverkar. Olika perspektiv behöver finnas med i processen när en person ska gå från långtidsarbetslöshet till sysselsättning.  Vilket perspektiv tar du med dig in i samtalet?

15:00 Avslutning​

Mer information

Nytt för i år är att regionalt utvecklingsforum blivit en heldag för dig som vill djupdyka mer öppnar vi upp två valbara seminarier efter lunch. Där får vi tid och möjlighet att fördjupa oss i informationen och ha dialog om två av de prioriterade inriktningarna. Har du inte möjlighet att delta hela dagen kan du anmäla dig till förmiddagen.

Du kan välja att delta på enbart förmiddagen eller hela dagen. I anmälan väljer du också vilket seminarium du vill delta vid. 

Alina Treijner

Strateg

0766-95 15 45

Anmälan Regionalt utvecklingsforum 2025

Anmälan Regionalt utvecklingsforum 2025

Anmälan Regionalt utvecklingsforum 2025

Uppdaterad 27 mars 2025