Tekniktävling för alla sexor i Sörmland

Publicerad 2 februari 2022

Student som sitter och ritar.

Samarbeta i grupp, lösa en teknisk utmaning och bygga en prototyp är ett nytt spännande sätt för alla elever i årskurs sex i hela Sörmland att ha chansen att vinna en klassresa och utbildning inom entreprenörskap. Bakom initiativet står Region Sörmland, Ung Företagsamhet Södermanland och Volvo Construction Equipment.

- Det är ett steg in i framtiden. Ett roligt, spännande och kreativt sätt att se olika möjligheter till framtida karriärvägar, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

Samtliga elever i årskurs 6 i Sörmland erbjuds att delta i denna tekniktävling. Eleverna får inledningsvis genomföra ett virtuellt besök hos Volvo CE i Eskilstuna. Efter studiebesöket ställs klassen inför en teknisk utmaning som eleverna ska lösa genom att bygga en prototyp. Bidragen granskas av en jury hos Volvo CE som utser fem vinnande klasser per år.

Volvo CE är med i satsningen för att visa unga elever den spännande vardagen i en industri och vilka möjligheter som finns inom just deras bransch inför framtida yrkesval.
- Vår ambition är att fortsätta vara en av de bästa arbetsgivarna i Sörmland och för att lyckas är det viktigt att attrahera framtidens kompetens. Ett av sätten är att redan idag visa ungdomen, vår framtid, vad vi kan erbjuda när det gäller utvecklingsmöjligheter både i nutid och framåt, säger Anders Bergstrand, fabrikschef Volvo CE.

Vinsten består av en klassresa till Stockholm och besök på Tekniska Museet. Dessutom erbjuds lärarna, från de fem vinnande klasserna, en konferens inom entreprenörskap anordnad av Ung Företagsamhet Södermanland.
- Syftet är att på ett roligt och stimulerande sätt öka teknikintresset bland barn och unga genom användandet av Ung Företagsamhets läromedel. Vi stärker förmågor och gör eleverna mer anpassningsbara. På sikt handlar det också om kompetensförsörjning inom ett område där det finns stora behov, säger Josefin Holmgren, Regionchef Ung Företagsamhet Södermanland.

Fakta om tekniktävlingen

  • Teknikutmaningen "Ideér som gör det möjligt" är en samverkan mellan Volvo CE, Ung Företagsamhet Södermanland och Region Sörmland.
  • Ung Företagsamhet Södermanland projektleder och Region Sörmland och Volvo CE finansierar konceptet till år 2025.
  • Tävlingen sker på höstterminen en gång per år varje år fram till år 2025.
  • Insatsen ingår i projektet Science Center Sörmland som handlar om att öka teknikintresset hos barn och unga.